Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Antarktiszi túrára készül Harry herceg

2013.09.17. 16:37

Mínusz 35 fokos hidegkamrában töltötte a keddre virradó éjszakát Harry herceg, aki antarktiszi túrára készül.

Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája 200 mérföldes (320 kilométeres) versenyre készül harctéri sérüléseik miatt fogyatékossá vált brit veteránok társaságában.

A verseny célja a Déli-sarkpont, amelynek eléréséért Harry és csapata amerikai, illetve nemzetközösségi egységekkel küzd majd meg.

A katonaherceg és négy bajtársa - akik végtagcsonkolásos sérüléseket szenvedtek az afganisztáni hadszíntéren - a BBC keddi beszámolója szerint összesen 20 órát töltöttek a brit hadsereg Warwickshire megyei felkészítőközpontjának hidegkamrájában, ahol mínusz 35 fokos hőmérsékletnek és 45 mérföldes (72 kilométeres) sebességű mesterséges szélviharnak voltak kitéve.

A próba végén Harry csak annyit mondott, hogy "hideg éjszaka volt", és az elején szenvedett a leginkább, amikor bevackolódott az egyébként katonai járművek hidegtűrésének tesztelésére kialakított kamrába.

A két hónap múlva kezdődő antarktiszi versenyt a brit katonasérültek támogatására létrehozott jótékonysági alapítvány, a Walking With The Wounded szervezi. Az alapítvány egyik fővédnöke Harry, aki maga is már kétszer megjárta az afganisztáni frontot.

A herceg jelenleg is katonai helikopterpilótaként szolgál, és tavaly végezte el kitüntetéssel a brit hadsereg nagy tűzerejű helikopterére, az Apache-ra szóló külön pilóta- és lövészkiképzést.