Benedek
-4 °C
5 °C

Indokolt az erőszak

2013.09.17. 17:21

A nyugat-balkáni fiatalok több mint hetven százaléka tartja indokoltnak az erőszakot kortársaival szemben, derül ki a CARE International emberbaráti szervezet Szerbiára, Horvátországra és Bosznia-Hercegovinára kiterjedő felméréséből.

A nemzetközi szervezet balkáni részlegének vezetője szerint a helyzet aggasztó. "A nemzeti alapú gyűlölet felméréseink szerint régiónkban kevésbé van jelen, mint néhány más kelet-európai országban, például Magyarországon vagy Csehországban, de jelen van. Harcolnunk kell azért, hogy az ilyen típusú gyűlölet, különösen a romákkal szembeni gyűlölet, megszűnjön" - mondta a civil aktivista.

A CARE balkáni szervezete egy dokumentumfilmet is készített, amelyben boszniai, horvátországi és szerbiai középiskolások mesélnek a környezetükben megjelenő erőszakról. A film bemutat néhány roma nőt is, akik arról beszélnek, hogy a tanulás segítségével hogyan szeretnének kiemelkedni környezetükből. Az élettörténetekben a roma lakossággal szembeni sztereotípiák is megjelennek.

A nemek közötti egyenjogúságért felelős szerbiai hivatal áprilisban ismertetett egy felmérést, amely megállapította, hogy Szerbiában a leggyakrabban a nőket, különösen a vidéki és a roma nőket éri negatív megkülönböztetés.