Gerzson
-3 °C
2 °C

Amerika államosítana egy iráni felhőkarcolót

2013.09.18. 10:26
A Manhattan központjában található épület a sah építtette még az iráni forradalom idején. Amerika csak most ébredt rá, hogy még mindig az iráni államé az épület.

Lefoglalnak egy harminchat emeletes New York-i felhőkarcolót, mert az épület bérleti díjai az iráni államhoz kerültek, az országot viszont vitatott atomprogramja miatt nemzetközi szankciók sújtják. Az épületet a korábbi nyugatbarát iráni uralkodócsaládról elnevezett Pahlavi Alapítvány építette a hetvenes években. Az 1979-es forradalom után, amikor a családhoz tartozó utolsó uralkodó hatalmát megdöntötték, az alapítványt átnevezték, ma Alavi Alapítványként működik.

iran-building
Fotó: Brendan McDermid / Reuters

Az épület állami tulajdonba került, a bérleti díjból befolyó bevételek pedig az egyik állami bankon keresztül az iráni államhoz kerültek. Ez az ENSZ által elfogadott nemzetközi szankciókba ütközik, ráadásul az USA szerint az iráni állam terroristákat pénzel, ezért döntött az amerikai kormányzat az épület kisajátítása mellett.

A Manhattan központjában található épület lefoglalását és eladását a washingtoni kormány „a terrorizmushoz kapcsolódó legnagyobb szabású elkobzásnak" nevezte, az USA rendszeresen vádolja Iránt a terrorizmus finanszírozásával. Az utóbbi időben Irán és az USA között enyhült a feszültség, az is felvetődött, hogy a két ország elnöke találkozni fog az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán, ezt később cáfolták. 1979 óta, az iráni forradalom és a teheráni amerikai nagykövetség megszállása óta a két ország között nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatok.