Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Meghalt Tojoda Eidzsi, a Toyota vezetője

2013.09.18. 20:05

Százéves korában elhunyt Tojoda Eidzsi, a japán Toyota vállalat egykori emblematikus vezetője, az alapító család tagja. A Japán egyik legelismertebb üzletembereként számon tartott Tojoda szívelégtelenségben halt meg kedden, utolsó óráit az autógyártóról elnevezett magánkórházban töltötte.

A legendás vezető - aki a céget alapító Tojoda Kiicsiro unokatestvére volt - meghatározó szerepet játszott a ma a világ egyik legnagyobb autógyártójának számító Toyota felemelkedésében. Segítségével dolgozták ki az úgynevezett Toyota-módszert, ami révén a cég akkoriban jelentős versenyelőnyre tett szert a hatékonyság terén.

A gépészmérnökként végzett Tojoda 1936-ban csatlakozott az autógyártó elődjének számító Toyota Automatic Loom Workshöz, ahol segítette a problémákat lehetőségként kezelő japán filozófia, a kaizen gyártási folyamatokba való beépítését.

Tojoda 1967 és 1982 között irányította a céget, amely időszak alatt döntő érdemeket szerzett abban, hogy a ma a világ 27 országában jelen lévő óriásvállalat globális szereplővé váljon. Felügyelte többek között a világ legnagyobb darabszámban eladott autójának számító Toyota Corolla korai fejlesztéseit, szerepe volt az autógyártó luxusmárkájának, a Lexusnak a létrehozásában is, valamint az amerikai General Motorsszal kötött együttműködés is az ő vezetése alatt valósult meg.

Elnökségi éveit követően is fontos tényező maradt a vállalaton belül: 1992-ig az igazgatótanács tagjaként, azt követően pedig tanácsadóként számítottak rá, egészen haláláig.

Tojoda örökét három felnőtt fia viszi tovább, akik egyaránt tagjai a vállalat vezetőségének.