Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Botrány és bunyó a szlovák parlamentben

2013.09.18. 10:56 Módosítva: 2013-09-18 12:17:44

Az ellenzék többórás felolvasást tartott, a kormánypárti képviselők csak néha néztek be az ülésterembe, Fico helyére egy bábut ültettek, amit a kormánypártiak néha kivittek, az ellenzékiek pedig mindig visszahoztak, hajnalban aztán össze is verekedtek a képviselők a szlovák parlamentben.

Az Új Szó összefoglalója szerint a rendkívüli ülés délután háromkor kezdődött. Ezt az ellenzék hívta össze, miután kiderült, hogy a Szlovák Gázművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról szóló kormányanyagot a J&T Investment Advisors pénzügyi csoport számítógépén írták. Az ellenzék bizalmatlansági indítványt akart elfogadtatni Robert Fico kormányfő ellen.

A rendkívüli ülés első szónoka Daniel Lipšic független képviselő, a parlamenten kívüli Új Többség (NOVA) párt elnöke volt. Lipšic szerint Fico kormányát a pénzügyi csoportok irányítják, amelyeknek eladták az országot. A felszólalást hallgató miniszterek egyike bohócnak nevezte Lipšicet.

Ezután Robert Fico miniszterelnök 45 percen keresztül szónokolt, és elsősorban a Dzurinda-kormányt bírálta a gázművek privatizációja miatt. Szónoklata végén megkérte a smeres képviselőket és a kormánytagokat, hogy a szavazásig hagyják el a termet.

A 83 smeres képviselő kivonulása után a parlament nem volt határozatképest, így az ellenzék nem tudott semmit elfogadni. Az ellenzéki honatyák így folytatták Fico bírálatát. Az ülés alatt akadozott a parlament honlapján az élő közvetítés. Az Egyszerű Emberek nevű párt képviselője ezután azt javasolta, hogy csak akkor folytatódjon az ülés, ha a közvetítés kifogástalan lesz.

Miután Robert Ficót sokan hiányolták az ülésteremből, az egyik ellenzéki képviselő egy bábut ültetett a helyére, az Egyszerű Emberek elnöke pedig a miniszterelnök életnagyságú kartonmását tette a szónoki emelvény közelébe. A Parameter beszámolója szerint ezen Fico focimezben volt látható és az volt ráírva, hogy „Eladta az országot az újgazdagoknak”.

Ezután két képviselő elkezdte felolvasni a több száz oldalas kormányzati anyagot, amely végül több órán át tartott. A Smer képviselői csak néha-néha néztek be a terembe, de egy mindig ott volt, így az ellenzék nem tudta általános egyetértéssel elfogadni az ülés esetleges megszakítását.

Éjfél előtt nem sokkal egy smeres képviselő kivitte a teremből a Ficót ábrázoló életnagyságú képet, de azt egy képviselő azonnal visszavitte.

Ekkor Daniel Lipšic azt mondta, hogy a Smer képviselői láthatóan részegek, az egyik honatya pedig rátámadt társára a Fico-makett miatt. Egy képviselő erre azt javasolta, hogy indítsanak ellene eljárást mentelmi jogának felfüggesztésére, a megtámadott honatya pedig azt, hogy a Smer képviselőit vessék alá alkoholszondás vizsgálatnak, és az ülést rekesszék be reggelig, amíg kijózanodnak, de a parlament nem volt határozatképes. A bumm.sk szerint a parlament kukáinál szerda reggel a takarítónő egy kupac üres borosüveget talált, amit az Egyszerű Emberek képviselői külön megmutattak a Joj tévének.

A Smer képviselői hajnalban újra megpróbálták kivinni a Fico-makettet. Eközben összeverekedtek Igor Matovičcsal és Jozef Viskupičcsak az üléstermen kívül. A vézna Viskupičra öt smeres támadt rá, közölük hármat felismert. A verekedés során felszakadt a szája, és zúzódásos sérüléseket szenvedett, írja az Új Szó. A Parameter szerint a képviselő reggel hatkor azt is mondta: a testén zúzódásokat okozott a Smeresek támadása, és majdnem áthajították a korláton.

Az ülés szerda reggel hét óra előtt ért véget. A rendes ülés 9-kor kezdődött, a rendkívüli ülés este 7-kor folytatódik.