Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Obama felülvizsgáltatja a szövetségi épületek biztonságát

2013.09.18. 00:03

Barack Obama amerikai elnök kedden arra utasította a Fehér Ház költségvetési hivatalát, hogy vizsgálja felül a szövetségi létesítményekre vonatkozó biztonsági előírásokat. Az elnök azután döntött a szigorításról, hogy egy elmeháborodott külső alkalmazott hétfőn Washingtonban fegyveres támadást hajtott végre a haditengerészeti parancsnokság egyik létesítménye ellen, ahol 12 emberrel végzett és további nyolcat megsebesített. A támadónak, Aaron Alexisnek érvényes belépője volt az objektumba.

  "A költségvetési hivatal az elnök irányítása alatt felülvizsgálja a szövetségi intézményekben a szerződéses alkalmazottakra és a belső munkatársakra vonatkozó normákat" - jelentette ki Jay Carney, az elnöki hivatal szóvivője.

  A Pentagonból származó értesülések szerint Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter is arra készül, hogy elrendelje az amerikai katonai objektumok biztonságának és az azokba történtető beléptetésnek az egész világon kiterjedő felülvizsgálatát.

  Hagel a katonai vezetőkkel egyeztetve még mérlegeli a felülvizsgálat részleteit, amelyet hivatalosan várhatóan szerdán jelentenek be. Ray Mabus haditengerészeti tárcavezető már kedden elrendelte a biztonsági engedélyek revízióját minden tengerészeti és tengerészgyalogsági objektum esetében.

  Az amerikai hírszerzés igazgatójának (DNI) hivatala által nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államokban mintegy 3,5 millió ember rendelkezik titkos kormányzati biztonsági engedéllyel. Közülük 2,7 millió kormányzati alkalmazott, további 580 ezer pedig Alexishez hasonló szerződéses külső munkatárs.

  További 1,4 millió ember, köztük 483 ezer külső alkalmazott a szigorúan titkos anyagokhoz való hozzáférésre is feljogosító engedéllyel rendelkezik.

  Az alkalmazottak háttérellenőrzésére vonatkozó előírások felülvizsgálata több kormányzati szervnél már azután megkezdődött, hogy a Moszkvába szökött Edward Snowden informatikus - aki külső munkatárs létére szigorúan titkos anyagokhoz is hozzáférhetett - értesüléseket szivárogtatott ki az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) titkos adatmegfigyelési programjáról. Az új felülvizsgálat a kormányzat minden szervére kiterjed majd.