Nyolcadszorra műtik János Károly királyt

2013.09.21. 08:51
Két és fél év alatt immár nyolcadszor műtik meg János Károly spanyol királyt, az uralkodónak ennek ellenére nem áll szándékában lemondani.

A spanyol királyi palota szóvivője péntek este közölte, hogy János Károly tavaly novemberben beültetett baloldali csípőprotézisét kell kicserélni a közeli napokban. A cserére - mint az uralkodó kezelőorvosa közölte - fertőzés miatt van szükség.

A spanyol király március elején porckorongsérve miatt szorult műtétre, felépülése néhány hónapig tartott. Tüdejéből 2010 májusában jóindulatú daganatot távolítottak el. 2012 áprilisában jobboldali csípőprotézist kapott, mert előzőleg Botswanában elefántvadászaton elesett és eltört a csípője. A válság közepette tett költséges utazás kiváltotta botrány miatt bocsánatkérésre kényszerült, amit spanyol uralkodó addig még soha sem tett.

A 75 éves uralkodó állandó egészségi problémái vitát váltottak ki Spanyolországban arról, vajon az uralkodónak nem kellene-e lemondania trónörökös fia, Fülöp herceg javára. A király szóvivője azonban pénteken ismét nyomatékosan leszögezte, hogy János Károlynak nem áll szándékában feladni hivatalát.