Auguszta
-3 °C
2 °C

Soros György kimondja a boldogító igent

2013.09.21. 07:57 Módosítva: 2013-09-21 13:35:42
Ismét megházasodik Soros György. Az esküvőt kísérő eseménysorozat már pénteken elkezdődött a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), az ötszáz vendég között ott van Nancy Pelosi, a Világbank elnöke és Fischer Iván is. Csak kisebb részben örököl majd az új feleség, a vagyon nagy része jótékonyságra megy majd.

Harmadszorra házasodik meg Soros György, magyar származású milliárdos üzletember és filantróp. Soros most 83 éves, felesége a 42 éves Tamiko Bolton lesz, aki egy oktatással és egészségüggyel foglalkozó szakértő.

Az ünneplés már pénteken elkezdődött a MoMA-ban, de magát a szertartást szombaton tartják, Soros vidéki birtokán, a New Yorktól egy órára lévő Bedfordban. Ide csak a hozzátartozók, köztük Soros öt gyermeke és Bolton családja mehet el, viszont utána folytatódik az est a közeli Katonah művészeti központjában, ahová több politikust és kultúrhírességet is meghívtak. Itt már több mint ötszázan lesznek.

A meghívottak között ott van többek között Jim Yong Kim, a Világbank elnöke, Hendrik Toomas Ilves észt és Ellen Johnson Sirleaf libériai elnök, Edi Rama albán kormányfő, Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője és Gavin Newsom, Kalifornia demokrata alkormányzója.

Soros több mint 20 milliárd dollárosra (4,41 billió forint) becsült vagyonáról William D. Zabel, a befektető ügyvédje korábban azt mondta, jórészt eladományozzák majd, de jut bőven pénz a feleségnek is a végrendeletben. A befektető az elmúlt három évtized során több mint 7 milliárd dollárt (1,55 billió forintot) fordított a liberális demokrácia, a szólásszabadság és az oktatásügy előmozdítására, valamint a szegénység leküzdésére.

Soros 2008-ban, egy vacsorán ismerkedett meg Boltonnal, aki felsőfokú tanulmányait a Utahi és a Miami Egyetemen végezte. Bolton tanácsadó és befektető, a Telegraph szerint elsősorban az egészségügy és az oktatás érdekli. Utoljára egy webes jógaoktatással foglalkozó projekten dolgozott. Az eljegyzést 2012-ben jelentették be, Sorosnak ez lesz a harmadik (Annaliese Witschaktól 1983-ban, Susan Weber Sorostól 2005-ben vált el), Boltonnak pedig a második házassága.

A szombat esti fogadáson fellép a Budapesti Fesztiválzenekar, amit Fischer Iván, Soros egyik régi barátja vezényel majd. Fischer és a zenekar Soros tiszteletére új programot állított össze, amelyben szerepet kapott Mayra Andrade zöldfoki-szigeteki énekesnő, a Harris Lane Orcestra és a Via Romen amerikai-orosz cigányzenekar is.

A menyasszony az esküvőn Reem Acra libanoni származású divattervező ruháját fogja viselni, aki különleges alkalmakra már Angelina Jolie-t és Jennifer Lopezt is felöltöztette. A vacsorákon és fogadásokon felszolgált fogásokat Bo Bech, a koppenhágai Geist étterem séfje készíti.

A pár arra kérte a vendégeket, hogy személyes ajándékok helyett inkább az élhetőbb környezetért és az emberi jogokért küzdő Global Witnesst, a hátrányos helyzetű afroamerikai gyerekeket támogató Harlem Chidren's Zone-t, a Nemzeti Táncintézetet, a biztonságos abortuszt és nőgyógyászati ellátást biztosító Planned Parenthood-ot, valamint a Roma Oktatási Alapot támogassák.