Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szupertájfun csapott le Tajvanra

2013.09.21. 10:38

Az év legnagyobb erejű tájfunja söpört végig szombaton a kora reggeli órákban a Tajvan és a Fülöp-szigetek közötti Luzon-szoroson, viharos esőkkel sújtva Tajvan déli és a szigetek északi részét.

Az Usagi szupertájfun óránként akár 222 kilométeres tartós szelekkel és a 260 kilométert is meghaladó széllökésekkel vonult át a tajvani fővárostól, Tajpejtől 550 kilométerrel délre az amerikai haditengerészet közös tájfun-előrejelző központjának tájékoztatása szerint. Szupertájfunnak azt a vihart nevezik, amelyben a széllökések meghaladják az óránkénti 240 kilométert.

A Fülöp-szigetek egyes északi részein, köztük Batanes tartományban az Usagi földcsuszamlásokat és áramkimaradásokat okozott. Áldozatokról nincs hír. Tajvanon közel 2500 embert költöztettek ki az áradásveszélyes területekről és távol eső hegyvidéki térségekből.

A kínai országos meteorológiai központ a legmagasabb szintű, vörös riasztást adott ki, mivel a vihar Hongkong és a Gyöngy-folyó deltája felé tart. A központ figyelmeztetése szerint az Usagi lecsap majd Csöcsiang és Fucsien tartomány parti területeire. Az amerikai központ előrejelzése szerint a tájfun hétfőn kora reggel földcsuszamlást idéz elő Hongkong közelében.