Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Törökország lemondhat az uniós tagságról

2013.09.22. 08:31

Törökország végérvényesen lemondhat az európai uniós csatlakozásról, mert úgy érzi, hogy több tagállam hátrányos megkülönböztetésben részesíti, fejtette ki az ország Európa-ügyi minisztere a The Telegraph című brit lap vasárnapi számában. Egemen Bagis írásában sérelmezte, hogy sok tagország előítéleteket táplál Ankarával szemben, ezért nem kizárt, hogy Törökország soha nem csatlakozik az unióhoz.

A miniszter szerint mind a 2005 óta zajló uniós csatlakozási tárgyalások, mind pedig Isztambul legutóbbi, a 2020-as nyári olimpiai játékok megrendezésére való sikertelen pályázása azt bizonyítják, hogy negatív elfogultság tapasztalható Törökországgal szemben. Bagis - aki az EU-val tárgyaló török delegáció vezetője - hangoztatta: az uniónak tudnia kell, hogy a csatlakozás késleltetésével nem Törökországnak, hanem magának okoz károkat.

A hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy mindenekelőtt Németország és Franciaország hangoztatott fenntartásokat Törökország teljes jogú tagságával szemben. Mind Berlin, mind Párizs utalt arra, hogy nézete szerint sok problémát okozhat a 76 milliós, túlnyomóan muzulmán befolyású ország integrálása.

A közelmúltban hasonló fenntartásokat fogalmazott meg az osztrák kancellár is, aki mindenekelőtt az emberi jogok érvényesülésének hiányát sérelmezte, különös tekintettel a tüntetés és a véleménynyilvánítás szabadságára.

Mindhárom uniós tagállam azon a véleményen van, hogy a teljes jogú tagság helyett egyfajta különleges partneri viszonyt kell felajánlani Törökországnak.