Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ennyi volt a Muzulmán Testvériségnek

2013.09.23. 15:49

Minden tevékenységtől eltiltotta és vagyonának elkobzására ítélte a Muzulmán Testvériséget egy egyiptomi bíróság.

A bíróság betiltotta a Muzulmán Testvériség és civil szervezete tevékenységeit, valamint minden olyan tevékenységet, amelyet bármilyen, a mozgalom által létrehozott szervezetben végezne

– közölte Mohamed esz-Szajjed, a tárgyaláson elnöklő bíró.

A Muzulmán Testvériség 85 éves fennállásának nagyobb részét illegalitásban töltötte, de a tekintélyelvű Hoszni Mubarak elnök távozása után engedélyezték működését, politikai pártot alapított, és 2011 végén megnyerte az egyiptomi parlamenti választásokat, majd a jelöltje, Murszi, 2012 júniusában az elnökválasztást. Márciusban civil szervezetként vették nyilvántartásba.

Murszi megbuktatása és őrizetbe vétele óta a hadsereg által hivatalba léptetett hatóságok vérbe fojtják híveinek tüntetéseit, és rács mögé zárták a szervezet főbb vezetőit.

A döntés – amely nem jogerős – lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy lecsapjanak a saját bevallása szerint 1 millió tagot számláló szervezet kiterjedt szociális hálózatára, végzetes csapást mérve támogatásának alapvető forrására.  A bírósági döntés a Muzulmán Testvériség vélhetően még több tagját illegalitásba kényszeríti, és arra bátoríthat egyes fiatal iszlamistákat, hogy fegyvert ragadjanak az állam ellen.