Jusztina
10 °C
27 °C

Lemondott a liberális FDP elnöke

2013.09.23. 15:10

Bejelentette lemondását hétfőn Philipp Rösler, a németországi Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke a vasárnapi parlamenti választásokon elszenvedett vereség nyomán.

Rösler a párttestületekkel folytatott tanácskozást követően Berlinben ismertette döntését. A jelenleg az alkancellári tisztséget betöltő és a gazdasági minisztérium élén álló politikus elmondta: ezzel vállalni akarja a felelősséget a liberálisok parlamenti választások utáni "legkeserűbb estéjéért".

A 2009 óta a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel koalícióban kormányzó FDP a vasárnapi választásokon 4,8 százalékot szerzett, és így 64 év után kiesett a szövetségi gyűlésből. Az FDP a legtöbb kormányzati tapasztalattal rendelkező német párt, eddig 52 évig volt kormányon, többnyire a konzervatívok koalíciós partnereként, és 2009-ben még rekordnak számító 14,6 százalékot ért el.

Rösler hétfőn megerősítette, hogy a lemondásával megüresedő posztot megpályázta a legnagyobb esélyesnek számító Christian Lindner, az FDP észak-rajna-vesztfáliai tartományi gyűlési (Landtag) frakciójának elnöke. Korábban a liberális párt vezetőségének több tagja is annak a véleményének adott hangot, hogy az egykor a tömörülés szövetségi főtitkáraként tevékenykedő Lindnert látná legszívesebben a szövetségi pártelnöki székben.