Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Hit és vallás kapcsolatáról elmélkedett az expápa

2013.09.24. 19:36

A tudomány és a teológia viszonyáról írt levelet XVI. Benedek nyugalmazott egyházfő egy matematikusnak, Piergiorgio Odifreddinek. Ez Benedek első nyilvánosság előtti megnyilvánulása a lemondása óta. A részleteket kedden közölte a La Repubblica olasz baloldali napilap.

A tizenegy oldalas teljes levelet később külön kötetben közli a matematikus, aki több könyvet is írt a tudomány és a hit összeegyeztethetetlenségéről. XVI. Benedek most Odifreddinek a 2011-ben megjelent, Caro papa ti scrivo (Kedves pápa, írok neked) című könyvére reagált, melyet a matematikus akkor elküldött neki.

A matematikus felvetéseire és kritikáira a nyugalmazott pápa levelében teológus tudósként válaszolt, részletesen kifejtve, szerinte mi számít tudománynak, mi a teológia, milyen viszony létezhet gondolkodás, értelem és a vallás között. XVI. Benedek szerint az egyetemi professzor Odifreddi gyakran "agresszíven és felületesen" áll a hit kérdéseihez.

A nyugalmazott pápa hangsúlyozta, hogy a teológia nem egyenlő a fantázia világához tartozó sci-fivel. Szerzőket sorolva filozófiai és teológiai művek elolvasását is tanácsolta a Jézus történelmi létezését kétségbe vonó matematikusnak. A levél végén XVI. Benedek elnézést kért kemény szavaiért, hangoztatva, hogy a matematikushoz hasonló nyíltsággal akart párbeszédet folytatni Odifreddivel.

Levelében XVI. Benedek a papi pedofília kérdésére is kitért. Arról írt, hogy "mély levertséggel és szenvedéssel" vette tudomásul az egyház tagjai által elkövetett visszaéléseket, ezeket soha nem próbálta meg eltitkolni. Hozzátette, az sem vigasztalja, hogy a pedofília botránya a papság töredék részét érintette. Ilyesminek soha többé nem szabad megismétlődnie, azt azonban nem lehet állítani, hogy ez az egész katolicizmus "szennye" lett volna – fogalmazott.

Ferenc pápa szeptember elején szintén a La Repubblicának írt levelet a hitről, Eugenio Scalfarinak, a napilap ugyancsak kétkedő volt főszerkesztőjének nyílt levelére válaszolt. Az ateistákkal és a hitüket nem gyakorlókkal való kapcsolatkeresésnek Ferenc pápa a megválasztása óta kiemelt jelentőséget tulajdonít. Ferenc pápa és XVI. Benedek "együttes akciójáról" beszélt a SkyTg24 hírtelevízió jól értesült vatikáni tudósítója, aki szerint a nyugalmazott pápa és a mostani pápa sokkal gyakrabban találkozik és egyeztet egymással, mint azt a Vatikánon kívül tudni lehet.