Drámain megnőtt a pakisztáni földrengés áldozatainak száma

2013.09.24. 18:45

Egyelőre nem tudni, hányan vesztették életüket a keddi pakisztáni földrengésben, de az biztos, hogy sokkal többen, mint amiről először hallani lehetett. Az első hírek 46 halottról szóltak. Az újabb hírek szerint legalább 93-an meghaltak.

Az áldozatok számát illetően ellentmondásosak a jelentések. A beludzsisztáni parlament elnökhelyettese úgy tudja, hogy egyedül a tartományban meghaladja a 150-et a halottak száma, de más források ezt nem erősítették meg.

Heves, 7,8-es erősségű földrengés rázta meg Pakisztán délnyugati területeit, írta a CNN. Beludzsiszán fővárosa, Kvetta bizonyos területei is súlyosan megrongálódtak. Az erős földmozgás hatására, a szomszédos India fővárosában, Újdelhiben is megremegtek az épületek.

A mentés már elkezdődött, a halottak száma még emelkedhet. "Próbáljuk felmérni a károkat" – mondta a tartományi tisztségviselő. Sok a sérült is, és többen csapdába estek a törmelékek alatt.

Helyi televíziók arról tudósítottak, hogy az érintett területeken helikopterek is részt vesznek a mentésben. A hadsereg kétszáz katonát küldött a katasztrófa sújtotta térségbe.

Az amerikai geofizikai intézet (USGS) adatai szerint a földrengés epicentruma Dalbandin településtől 145 kilométerrel délkeletre volt, félúton India és Irán között, fészke pedig mintegy 15 kilométer mélyen. A rengés összesen két percig tartott. A terület gyéren lakott, hegyvidéki, ahol nincsenek ipari létesítmények. Az USGS előbb 7,4-es erősségűnek minősítette a rengést, amit később módosított. A pakisztáni meteorológiai szolgálat mérései szerint a rengés 7,7-es erősségű volt, és további rengésekre számítanak.

Tavaly áprilisban a szomszédos Iránban volt hasonló erejű földrengés, amelynek következtében Pakisztánban 35 ember meghalt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport