Piroska
-2 °C
5 °C

Visszamennek Szíriába az ENSZ-ellenőrök

2013.09.24. 13:33

Szerdán visszatérnek Damaszkuszba az ENSZ vegyifegyver-szakértői, jelentette be az orosz parlamentben Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes. A világszervezet csoportját ismét Ake Sellström svéd vegyifegyver-szakértő vezeti.

Szergej Rjabkov azt mondta, Moszkvában remélik, hogy „a fegyverellenőrök azokra a helyekre is ellátogatnak, ahova (eddig) valamilyen okból nem jutottak el és nem tudtak vizsgálódni". A Ria Novosztyi orosz hírügynökség arra emlékeztetett, hogy az ENSZ szakértői a múlt hónapban csak az augusztus 21-én, Damaszkusz egyik külvárosában végrehajtott vegyifegyver-támadást vizsgálták.

Közben kurd felkelők vették át az ellenőrzést kedden az egyik észak-szíriai település felett, miután több dzsihadista csoportot sikerült elűzniük onnan, tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A török határ közelében fekvő Jafában a szíriai kurd lakosság védelmi egységei az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közel álló an-Núszra Front és az Iraki és Levantei Iszlám Állam harcosaival csaptak össze.

Szíriaiak milliói nem tudnak elegendő élelemhez jutni a két és fél éve tartó polgárháború miatt, és egyre több gyermeket fenyeget alultápláltság a közel-keleti országban egy nemzetközi segélyszervezet jelentése szerint. A Save the Children amerikai székhelyű gyermeksegélyező alapítvány szerint Szíriában négymillió ember nem képes elegendő élelmiszert megtermeszteni vagy megvásárolni, az érintettek több mint fele gyerek.

A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik a leghevesebb összecsapások által sújtott területeken ragadtak az ország nagyvárosaiban – elsősorban Aleppóban és Damaszkuszban – és azok környékén, ők csak a túléléshez szükséges legalapvetőbb élelmiszerekhez tudnak hozzájutni.