Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Több listát is vezetett a svéd rendőrség a romákról

2013.09.25. 07:37

Heves vitákat váltott ki Svédországban, hogy kiderült, a rendőrség etnikai nyilvántartást vezetett néhány ezer, az országban élő romáról. Kedden újabb ilyen listát találtak, ami csak súlyosbította a helyzetet. A rendőrség beismerte, hogy hibázott.

A legutóbb előkerült lista 997 – többségében roma – lakos nevét tartalmazza, tíz év alatti gyerekek is szerepeltek rajta (mintegy százan), a legfiatalabb mindössze kétéves. A jegyzéket a Svédország déli részén fekvő Skane megyei rendőrkapitányságon állították össze. Klas Johansson, a rendőrség tisztségviselője beismerte, hogy „rosszul kezelték az ügyet”.

Az újabb botrány egy nappal azután tört ki, hogy a Dagens Nyheter svéd liberális napilap hétfői száma arról számolt be, hogy egy rendőrségi akta 4029 roma lakos – köztük mintegy ezer gyerek – nevét tartalmazza, akik közül sokan nincsenek is benne a bűnügyi nyilvántartásban.
A napilap felvételeket közölt a számítógépes nyilvántartásról, a férfiakat kékkel, a nőket pedig pirossal jelezték.

A rendőrség először tagadta, azonban később megerősítette a lista létezését, és később kivizsgálás is indult annak ügyében, hogy ki a felelős a jegyzék összeállításáért. A Skane megyei rendőrkapitányság hálózatán bukkantak rá a dokumentumra, a „vándorok” elnevezésű mappában. A fájlt 2012. május 29-én hozták létre, azonban a benne szereplő adatok alapján valószínűsíthető, hogy az etnikai alapú adatgyűjtést ennél régebben kezdték.

A skandináv országban tilos az etnikai nyilvántartás, és ez a tilalom évtizedek óta része a svéd magánjognak. A rendőrség közölte, hogy a kérdés kezelése ügyében az ügyészség tanácsát várják. Szakértők szerint az adatbázis készítésével egyebek mellett az Emberi Jogok Európai Egyezményét is megsértették.

A Twitter mikroblogon közölt üzenetében a svéd kormány európai uniós ügyekkel foglalkozó minisztere, Birgitta Ohlsson a rendszert „rémisztőnek, etikátlannak, elfogadhatatlannak és törvénytelennek” nevezte. „Ha az emberi jogok védelmezőjeként akarunk fellépni Európában, akkor itthon is rendet kell tartanunk” – írta Ohlsson, hozzátéve, hogy „a romák nyilvántartása felháborító”.

Lars Forstell rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a dokumentumot különleges nyomozások során használják súlyos bűnügyek megelőzésére és megoldására. Forstell hozzátette, hogy a listán olyanok is szerepelhetnek, akiket nem gyanúsítanak semmilyen bűncselekmény elkövetésével, azonban nem őrzik meg az ehhez hasonló ideiglenes nyilvántartásokat.