Új szigetet hozott létre a földrengés

2013.09.25. 09:20

Egy 6-8 méter magas miniszigetet hozott létre az Arab-tengerben a keddi pakisztáni földrengés. Szerdára tovább emelkedett az áldozatok száma, mivel a mentőegységek sok holttestre bukkantak az összedőlt házak romjai alatt.

A  7,8-as erősségű földrengés leginkább az Iránnal szomszédos Beludzsisztán tartományt sújtotta, a szerda reggeli hivatalos közlések szerint több mint 250-en meghaltak és 340-en megsérültek. Több száz ház összeomlott, egész falvak dőltek romba.

A földrengés létrehozott egy 6-8 méter magas miniszigetet az Arab-tengerben Gwadar partjainál. A rendőrség szerint az új sziget máris látványosságnak számít, tömegek vonultak a partra, hogy lefotózzák.

A katasztrófa gyéren lakott, hegyvidéki területen történt, ahol nincsenek ipari létesítmények. Az amerikai geofizikai intézet (USGS) adatai szerint a földrengés epicentruma Dalbandin településtől 145 kilométerrel délkeletre volt, félúton India és Irán között, fészke pedig mintegy 15 kilométer mélyen. A földrengést Dél-Ázsia szerte érezni lehetett, hatására a szomszédos India fővárosában, Újdelhiben is megremegtek az épületek.

Az érintett területeken helikopterek bevonásával zajlik a mentés, amelyben több száz katona is részt vesz. „Nagy hiány van orvosi eszközökből, és hely sincs a sérülteknek a helyi kórházakban” – mondta Jan Buledi, a buledzsistáni tartomány kormányszóvivője.

Megjósolták

Kanadai kutatók már egy az Indexen is ismertetett, fél évvel ezelőtt megjelent cikkben megjósolták, hogy nagyon erős földrengések rázhatják meg az Arab-tenger térségét. A tudósok a Pakisztán délnyugati, illetve Irán délkeleti partvidéke mentén elterülő makráni alábukási (szubdukciós) övezet jellegzetességeit vizsgálták.

A szubdukciós zóna az a terület, ahol a kőzetlemezek összeütköznek. Az egymásnak torlódó tektonikus lemezek között felhalmozódó feszültség földrengések formájában pattan ki a köpenybe nyomuló kőzetlemez határfelületén. Ha a lemezek torlódása és alábukása óceáni övezetben következik be, a keletkező feszültség hatására a meder vízszintesen és függőlegesen is kilendül, hatalmas víztömegeket mozgatva meg, amelyek cunamivá állhatnak össze.

A kutatás hátteréről itt olvashat bővebben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport