Géza
-12 °C
-4 °C

Egyiptomban eltörölnék a vallási pártokat

2013.09.27. 23:22

Egyiptom második legnagyobb iszlamista pártja, az an-Núr tiltakozását fejezte ki pénteken amiatt, hogy az alkotmány tervezett módosítása értelmében esetleg törvényen kívül helyeznék a vallási alapon létrehozott pártokat. A kérdés az alkotmányozó bizottság ülésein merült fel a héten, de még nem fogadták el formálisan.

"Helytelen az iszlamizmus egészét okolni a Muzulmán Testvériség hibáiért" - közölte Junisz Mahjun, az an-Núr elnöke. Hozzátette: a javaslatot kirekesztőnek tartják és elutasítják. A pártelnök szerint az ötlet az iszlamizmus elleni támadásnak tekinthető.

Hétfőn egy egyiptomi bíróság minden tevékenységtől eltiltotta és vagyonának elkobzására ítélte a Muzulmán Testvériséget, amely 2011 végén megnyerte a parlamenti választásokat, és amelynek jelöltje, Mohamed Murszi győzött az elnökválasztáson 2012 júniusában. A Muzulmán Testvériség 85 éves fennállásának nagyobb részét illegalitásban töltötte, de a tekintélyelvű Hoszni Mubarak elnök távozása után engedélyezték működését.

Ha a vallási alapú pártokat betiltanák Egyiptomban, az teljesen átalakítaná az arab ország politikai erőviszonyait, s újra visszatérnének a Mubarak alatti idők, amikor az iszlamisták nem alakíthattak politikai pártot.

Az an-Núr támogatta Murszi eltávolítását a hatalomból július elején, és elfogadta a politikai átmenetről rendelkező útitervet, amelynek része többek között az alkotmány módosítása. Az új alkotmányt kidolgozó ötvenfős testületnek mindössze két iszlamista tagja van. Egyikük az an-Núr képviselője, aki egyszer már kivonult a bizottság egyik üléséről, tiltakozva amiatt, hogy a testület korlátozni próbálja az iszlámnak az államügyekre gyakorolt befolyását.