Bernadett
0 °C
4 °C

Berlusconi elsüllyeszti Olaszországot

2013.09.29. 11:10 Módosítva: 2013-09-29 14:19:02
Az elítélt Berlusconi elsüllyeszettte Olaszországot. Berlusconi megálljt parancsolt a rossz adópolitikát folytató, csaló miniszterelnöknek. Különféleképpen értékelik a szombaton kirobbant kormányválságot az olasz lapok.

A kormányválságról és politikai terveiről beszélt vasárnap Silvio Berlusconi pártja híveihez intézett üzenetében – először azóta, hogy a Szabadság Népe (PdL) minisztereinek lemondása felborította a római nagykoalíciót.

„Saját bírósági ügyeimnek semmi köze ehhez. A PdL nem fogadhatta el, hogy a balközép Demokrata Párt (PD) az olaszokkal fizettesse meg a velem való harcot" – állította. A PdL vasárnap 77 éves elnöke, volt kormányfő a születésnapját ünneplő nápolyi PdL-tagozatnak telefonált arcore-i villájából. „Minden védekezési jogomat megtagadták csak azért, hogy kitegyenek a politikából" – fogalmazott az őt adócsalásért egy év letöltendő börtönnel büntető augusztus eleji ítéletről.

Berlusconi szerint a koalíciónak Enrico Letta miniszterelnök vetett véget azzal, hogy megemelte az áfát és az üzemanyag árát is. Ezt az adópolitikát pedig a PdL nem tudja vállalni. Berlusconi hangsúlyozta, minél előbbi választásokat akar, melyeket pártja, az újraindított Forza Italia meg fog nyerni. Giorgio Napolitano államfő újságíróknak úgy nyilatkozott, csak akkor oszlatja fel a parlamentet, ha nincsen semmilyen lehetőség a parlamenti többség fenntartására.

A lemondását bejelentő öt PdL-miniszter közül Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter és az alkotmányos reformokért felelős Gaetano Quaglierella vasárnap bejelentette, hogy nem ért egyet a párt vezetősége által elhatározott kormánybuktatással. Fabrizio Cicchitto, a PdL képviselőházi frakcióvezetője is úgy nyilatkozott, ilyen horderejű döntést a párt egészével meg kellett volna osztani.

A Szabadság Népe minisztereinek lemondásával előállt újabb római kormányválság következményeit elemezték a vasárnapi olasz újságok.

Senkivel sem egyeztettek

Berlusconi vállrándítással válságot indított, szólt a Corriere della Sera konzervatív olasz napilap vasárnapi címe. Az újság értesülései szerint a ma 77 éves Silvio Berlusconi a Milánó közeli arcoréi villájában a PdL vezérkarával döntött a párt minisztereinek lemondásáról. Berlusconi utasítását még az egyébként azonnal engedelmeskedő PdL-miniszterekkel sem egyeztették előre.

A pártvezér drasztikus döntéséhez a Corriere szerint az vezetett, hogy Berlusconi fél a letartóztatástól. Ha október 4-én a parlament mentelmi bizottsága megfosztja mandátumától, akkor több olasz ügyészség is kész fellépni ellene.

A Corriere Enrico Letta miniszterelnök szombat esti közleményét idézte, amely szerint Berlusconi "őrült tettét személyes indokok vezérlik". Az újság szerint Silvio Berlusconi személyes sorsát semmilyen kormány vagy parlamenti fordulat nem képes már megváltoztatni. Berlusconit a nyáron adócsalásért jogerősen elítélték, és a következő hetekben a milánói másodfokú bíróság eltiltja a közhivataloktól, miközben Olaszország "megalázó" nemzetközi gazdasági felügyelet alá kerülhet.

A szenátusban bukhat el a Letta-kormány

A 155 nap után Silvio Berlusconi által megbuktatott Letta vasárnap Giorgio Napolitano államfővel egyeztet, és a tervek szerint kedden kér bizalmat a parlamentben. A balközép Demokrata Pártnak (PD) és a Mario Monti vezette centrumnak a képviselőházban megvan a többsége. A játszma ismét (az örökös szenátorokkal és a szenátus nem szavazó elnökével együtt 321 fős) felsőházban dől el.

A többséghez 161 szavazat kell: a PD és a centrum jelenleg 137 szavazatban biztos. A hiányzó 24 voksot a Baloldal Környezet Szabadság (Sel), valamint a PdL és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) kormánybuktatást nem helyeslő disszidensei adhatnák.

Különben jönnek az előrehozott választások

A balközép La Repubblica szerint a Napolitano-Letta páros elképzelése az, hogy egy újabb Letta-kormány alakuljon, amely 2015-ig vezeti az országot. Kidolgozza a gazdasági stabilitási törvényt, a választási reformot, és végigviszi a 2014 második fél évében esedékes soros olasz EU-elnökséget. Ellenkező esetben már november végén előrehozott választások lehetnének.

Az elítélt Berlusconi elsüllyesztette Itáliát, írta az Il Fatto Quotidiano napilap, amelynek Stefano Fassina, a PD pénzügyi államtitkára azt mondta, hogy Lettának biztosan megvan a többsége a szenátusban. Találgatások szerint az M5S tíz szenátora kész egy második Letta-kormányt támogatni, de Beppe Grillo a blogján választásokat sürgetett.

Letta adópolitikája buktatta meg a kormányt. Berlusconi leállította Letta csalásait, írta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale. Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap szerint Silvio Berlusconi súlyos hibát követett el, és veszélybe sodorta Olaszországot a nemzetközi piacokon.

Mi történt valójában?

Silvio Berlusconi, az olasz politika legkiszámíthatatlanabb figurája kellemetlen helyzetbe hozta Enrico Letta miniszterelnököt, aki éppen az ellenkezője Berlusconinak, mérsékelt, nyugodt, centrumpolitikát folytat. Berlusconi koalícióból való kilépésével minden szem Giorgio Napolitano köztársasági elnökre szegeződik: a 88 éves politikus kulcsfigura lett, sikerül-e vajon új koalíciót összetákolnia anélkül, hogy előrehozott választásokra kerüljön sor.

Napolitano úgy érzi, hogy az instabil Olaszországnak pont egy újabb, heves választási kampányra nincs most szüksége. Kérdés, megússza-e Olaszország a késő őszi választást?

Az egész cirkusz különben arról szól, hogy Berlusconit augusztus óta börtönbüntetés fenyegeti, ekkor ítélték egy év letöltendő börtönbüntetésre. Berlusconi pártjának szenátorai és képviselői a héten kezdtek azzal fenyegetőzni, hogy lemondanak mandátumukról, ha a parlament mentelmi bizottsága jövő hét pénteki ülésén kiadja pártvezérüket. Az utolsó momentum az általános forgalmi adó emelésének pénteki kormányvitája volt, ami ürügyül szolgált arra, hogy lemondjanak Berlusconi miniszterei.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft