Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Vége a háztáji fűtermesztésnek Kanadában

2013.09.30. 11:37

1,3 milliárd kanadai dollár, azaz 279 milliárd forint értékben nőhet a fű Kanadában, ahol keddtől radikálisan átalakul a marihuánapiac, írja a Huffington Post. Eddig házi kistermelők termelték az egészségügyi felhasználásra szánt füvet, mostantól a rendőrség és az egészségügyi hatóság által felügyelt ültetvényeken beindulhat a tömegtermelés.

„Nagyon bízunk benne, hogy idővel egészséges ipar alakul ki″ – nyilatkozta Sophie Galarneau, a változást levezénylő Health Canada vezetője.

A házi termelést az új rendszerben betiltják, viszont nem maximálják a termelői engedélyek számát. Máris 156 cég pályázott termelői és kereskedői engedélyekre, az első kettőt már ki is állították.

A régi rendszert sokan kritizálták, az otthoni kistermelőket a rendőrök is a szervezett bűnözés előszobájának tartották. Eddig 4200 kistermelő termelhetett fejenként legfeljebb két marihuánára szoruló páciensnek.

A következő fél év átmeneti időszak, március 31-én szűnik meg az eddigi rendszer. Jelenleg 37 ezer regisztrált egészségügyi marihuánahasználót tartanak nyilván, ez a szám szakemberek becslései szerint 450 ezerre nőhet 2024-re.

Egy gramm fű az utcán 10 kanadai dollárba, azaz 2100 forintba kerül, a legális fű ennél negyedével olcsóbb lehet előzetes becslések szerint. A termelők árképzésébe nem szól bele a kormány.