Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Brüsszel a melegfelvonulást hiányolta Belgrádban

2013.09.30. 16:44

Legkésőbb jövő januárban megkezdheti a tárgyalásokat az EU-val Szerbia a csatlakozásról – derült ki a Belgrádba utazott EU-delegációt vezető Michael Davenport és a szerb kormányfő megbeszélése után. Ivica Dacsics  az EU-diplomatával közösen hangsúlyozta, hogy az ország készen áll az átvilágításra, amelynek célja, hogy a tárgyalások megkezdése előtt megvizsgálja, mennyiben tudta megvalósítani saját gazdaságában, jogrendjében az EU-s előírások átültetését – közölte a Tanjug hírügynökség.

Dacsics – aki Koszovó kapcsán már több tabut ki mert mondani, többek között azt, hogy Szerbiának tudomásul kell vennie, hogy az albán többség által lakott egykori tartomány a valóságban már nem az ország része – a találkozó után közölte: mindent meg kell tenni, hogy a november 3-án esedékes koszovói helyhatósági választásokon a szinte kizárólag szerbek lakta Észak-Koszovó lakói minél nagyobb aránnyal vegyenek részt. A kormányfő szerint ez azért is fontos, mert az 1,8 milliós Koszovóban összesen 120 ezer fős szerb közösség így tudja minél eredményesebben képviselni saját érdekeit Koszovóban. Dacsics hozzátette, hogy ehhez az is, szüksége, hogy Pristina betartsa a kisebbségek védelmére vonatkozó, Brüsszel közvetítésével elért megállapodásokat.

Észak-Koszovó mindeddig elkülönült életet élt az öt éve független, Szerbia által el nem ismert Koszovótól. Bojkottálta a koszovói választásokat, követelve, hogy Szerbiához csatlakozhasson. Belgrád az 50 ezer lakosú terület követelését már nyíltan visszautasította, azután, hogy a tavaly május választásokon a demokratákat legyőzve a hatalmat a Dacsics vezette szocialistákkal szövetségben a legnagyobb frakciót adó mérsékelt nacionalista Szerb Haladó Párt vette át, és alapító elnökük, Tomiszlav Nikolics legyőzte az elnökválasztáson az addigi államfőt, a demokrata Borisz Tadicsot. Meglepő módon épp a radikális nacionalistáktól indult Nikolics és a Szlobodan Milosevics elnöksége alatt karriert befutó Ivica Dacsics szövetsége volt képes arra, hogy nyíltan elismerje a kialakult külpolitikai helyzetet, megnyitva ezzel Belgrád előtt a Brüsszel felé vezető utat.

Davenport a találkozón azonban sajnálatát fejezte ki, hogy Belgrád nem engedélyezte a múlt szombatra tervezett melegfelvonulást. Dacsics válaszában kijelentette: a kormány kapcsolatban áll az LGBT közösség képviselőivel és igyekszik a vitás kérdések rendezésére.