Emberevőkkel küzd a szír elnök

MTI/Index
2013.09.30. 19:08

A szíriai rezsim ellen harcoló ellenzékiek mind egy szálig az al-Kaidával kapcsolatban álló terroristák, akik emberi szíveket esznek és élő embereket csonkítanak meg, áldozataik levágott végtagjait pedig elküldik azok családjának – állította az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében a szíriai külügyminiszter hétfőn.

Valíd Moallem a világszervezet előtt a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásokhoz hasonlította országa helyzetét, és azt állította, hogy több mint 83 országból érkezett szélsőségesek lepték el Szíriát, akik a dzsihád nevében gyilkolják a szíriai népet. Moallem szerint tévadés azt hinni, hogy a Bassar Aszad ellen harmadik éve harcot vívó lázadók között vannak mérsékelt erők.

Moallem vádló szavait erősíti az a közelmúltban megjelent felvétel, amelyen egy harcos egy katona holttestéből falatozik.

Kétségtelen, hogy Szíriában valóban jelen vannak - és elemzők szerint egyre erősebbek - szélsőséges iszlamista szervezetek, amelyek a saríán – a muszlim vallási jogon – alapuló iszlám államot akarnak létrehozni. Ugyanakkor nyugati diplomáciai források és elemzők szerint az iszlamisták csupán 10-12 százalékát adják azon nagyjából 100 ezer fegyveresnek, akik az Aszad-rezsim megdöntéséért harcolnak. A mérsékelt és radikális felkelők az utóbbi időben többször egymást is megtámadták Szíria északkeleti részén.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának szeptemberi jelentése szerint a felkelők számos háborús bűncselekményt követtek el Szíriában, ugyanakkor a jelentés hasonlóan kegyetlen háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolta meg a kormányzatot is.

Valíd Moallem hétfőn azzal vádolt meg nem nevezett "térségbeli és nyugati országokat", hogy vegyi fegyverekkel látják el a felkelőket, és felrótta az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának és Franciaországnak, hogy azok megakadályozzák a közel-keleti országban elkövetett vegyifegyver-támadások valódi elkövetőinek megnevezését

Nyugati hatalmak és civil szervezetek hírszerzési forrásokra és közvetett bizonyítékokra hivatkozva a szíriai kormányzatot vádolják egy augusztus 21-i damaszkuszi ideggáz-támadás elkövetésével, az Aszad-rezsim – és az azt támogató Oroszország – azonban azt állítja, hogy a felkelők vetettek be vegyi fegyvereket. Az ENSZ további több mint egy tucat állítólagos gáztámadást vizsgál.

A szíriai külügyminiszter azt megerősítette hétfőn, hogy Szíria be fogja tartani az ENSZ Biztonsági Tanács határozatát, amely vegyi fegyvereinek feladására kötelezte Damaszkuszt.

A határozat egy orosz-amerikai megállapodás eredménye, amelyet Moszkva azután javasolt, hogy Barack Obama amerikai elnök katonai beavatkozást helyezett kilátásba Szíriával szemben az augusztusi gáztámadás miatt. Bassár el-Aszad elnök egy vasárnapi olasz tévéinterjúban azt állította, hogy Damaszkusz önként és saját belátására adja fel vegyifegyver-arzenálját.