Gyomirtó nélkül vonzóbb az élet Dél-Koreában

2013.09.30. 18:03

Egy év alatt tizedével csökkent az öngyilkosságok száma Dél-Koreában azután, hogy a hatóságok kivontak a forgalomból egy gyomirtó szert. Igaz, ez ahhoz nem volt elég, hogy az ország lekerüljön az öngyilkossági világranglista éléről, ám az eredmény így is látványos az 50 milliós országban, ahol tavaly 14 ezer ember végzett magával. 2011-ben még 31, tavaly már 28 öngyilkosság jutott 100 ezer lakosra vetítve. (A fekete listán 9. helyen lévő Magyarországon ez a szám 21.)

2006 és 2010 között az öngyilkosságok negyedét mérgezéssel hajtották végre Dél-Koreában. A legtöbben a most betiltott Gramoxone-hoz nyúltak.

Az öngyilkosságok száma százezer lakosra vetítve ötszörösére nőtt 1982 óta. Az elmúlt hat évben tavaly csökkent először a befejezett öngyilkosságok száma. Az egyik legnagyobb kockázati csoportot a mezőgazdasági vidéken élő idősek adják, ez magyarázza a gyomirtóval végrehajtott öngyilkosságok magas arányát is.

A szuicid társadalmak között Ázsiában Dél-Korea mellett Kína vezet – itt hajtják végre a világ öngyilkosságainak negyedét, noha a Kína a Föld lakosságának csak az ötödét adja – Európában pedig Litvánia, Belarusz, Szlovénia előzi meg Magyarországot, amelyet Európában további posztszovjet és ex-jugoszláv államok követnek.

A globális listát azonban  toronymagasan Grönland vezeti. Az 56 ezer fős jeges szigetországban négyszer olyan gyakori az öngyilkosság, mint a második helyezett Dél-Koreában. Százezer lakosra vetítve számuk eléri a 130-at. Felmérések szerint a minden ötödik grönlandi öngyilkosságot kísérel meg élete során.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport