Kisebbségi kormány alakul Norvégiában

2013.09.30. 23:51

Hétfő este érkezett a hír, hogy a kereszténydemokraták és a liberális Venstre párt kivonult a koalíciós tárgyalásokról, amelyeket a miniszterelnök-jelölt Erna Solberg vezette konzervatív Höyre párttal és a Haladó Párttal folytattak. A Haladó Párt tagja volt a tömeggyilkos Anders Behring Breivik is, aki 2011 júliusában 69 embert gyilkolt meg Norvégiában.

A két kivonuló párt nélkül a jobboldalnak nincs többsége a parlamentben. Solberg ezután bejelentette, hogy jobboldali kisebbségi kormányt alakít a Haladó Párt részvételével, akik még sosem voltak tagjai egy kormánykoalíciónak sem. A kisebbségi kormányt a parlamentben kívülről támogatni fogják a kereszténydemokraták és a konzervatívok is. Solberg szerint a helyzet egy új együttműködés kezdete.

Norvégiában szeptember 9-én tartottak parlamenti választást, ez a nyolc évig kormányzó, Jens Stoltenberg vezette Norvég Munkáspárt vereségével végződött. Az új kormány az első kommentárok szerint szigoríthatja a bevándorlási politikát, csökkentheti az öröklési adót, növelheti a gazdasági szigort, és kiterjesztheti a nem állami egészségügyi ellátást.

A Solberg-kabinet a tervek szerint október közepén lép hivatalba, miután a távozó kormány beterjeszti a jövő évi költségvetés tervezetét a parlamentben.