Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Patkányok lesznek a rendőrök munkatársai

2013.09.30. 18:04

Lőpornyomokat és drogokat kiszimatoló patkányok lettek a holland rendőrség új munkatársai. A rendőrök két éve idomítják egy rotterdami épületben a különleges nyomozókat, akik jóval költséghatékonyabbak a kutyáknál. Egy patkány csupán tíz euróba kerül, míg egy nyomozókutya beszerzése és hónapokon át tartó kiképzése akár több tízezer euróra is rúghat.

A rágcsálók 2011 vége óta élnek ketrecben azon a területen, ahol egyébként kutyákat és lovakat is idomítanak. Mivel a patkányok elsősorban éjszaka aktívak, elsötétített ablakok mellett tartják őket. „Minél unalmasabb az életük, annál jobbak a detektívmunkában” – hangoztatta Monique Hamerslag projektvezető. „Információink szerint mi vagyunk az elsők a világon, akik rendőrségi nyomozáshoz patkányokat vetnek be” – mondta el Mark Wiebes, a holland rendőrség innovációs központjának vezetője.

A patkányoknak alig 10-15 nap tanulásra van szükségük ahhoz, hogy egy bizonyos szagot megkülönböztessenek a többitől. A patkányok által szerzett információk ugyan nem használhatók fel a bíróságon, támpontokat adhatnak a törvényszéki szakembereknek például abban, melyik ruhadarabot teszteljék először. Bizonyíték nélkül a holland rendőrség csak legfeljebb hat hónapig tarthat letartóztatásban egy gyanúsítottat – a patkányok bevetése így abban segíthet, hogy megakadályozzák egy bűnös szabadon engedését.

A rágcsálók bevethetőségének tesztjei sokat ígérőek. Wiebes reményei szerint már a jövő év elején használhatják a patkányokat a nyomozások során. A legnagyobb probléma egyelőre az, hogy ezek az állatok meglehetősen félénkek: új környezetben a kutyákkal ellentétben visszahúzódóak és nem túl engedelmesek. Erre megoldást az jelenthet, ha a szagot viszik a patkányokhoz, nem pedig fordítva, magyarázta Hamerslag.