Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Rengeteg fegyvert találtak egy börtönben

2013.09.30. 06:42

Százöt lőfegyverből, csaknem 23 ezer lövedékből és más fegyverekből álló készletet találtak a hatóságok abban a börtönben, ahol a hónap közepén a rabok közötti összecsapások 16 emberéletet követeltek.

Az elítéltek egymással rivalizáló csoportjai között szeptember 16-án lezajlott csatározások után az őrök megkezdték a fegyintézet átvizsgálását. Mint a szakminiszter és az érintett szövetségi állam kormányzója vasárnap a sajtónak elmondták, még az épület feléig sem jutottak az ellenőrzéssel, de máris annyi fegyvert találtak, amennyivel "több hétig háborút lehetne vívni".

A venezuelai börtönökben nem szokatlan a fegyvercsempészet, de ekkora mennyiségű harci eszköz jelenlétére senki nem számított. A fegyverek mellett jelentős mennyiségű kábítószert is találtak, továbbá több alagutat fedeztek fel, amelyek minden bizonnyal szökési kísérletekre szolgáltak.

Emberi jogi szervezetek a történtekért a börtön túlzsúfoltságát is felelőssé teszik. A fegyintézetet 700 rab számára tervezték, de több mint 3700 embert őriznek benne. Ugyanez a probléma ráadásul országos szinten is létezik: az összesen kevesebb mint 17 ezer férőhelyes börtönökben csaknem 53 ezer foglyot zsúfoltak össze.