Alfréd
5 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Az Obamacare szocialista ármány!

2013.10.02. 00:10
Az amerikai média a kormány leállása közepette felfigyelt rá, hogy a társadalomnak valójában fogalma sincs róla, hogy miről vitatkoznak a politikusok.

Az Egyesült Államok társadalmát mélyen megosztja azegészségügyi reform, és a kérdés a költségvetésről és az adósságplafonról szóló kongresszusi huzavona miatt minden eddiginél jobban előtérbe került.

A republikánus képviselők a Képviselőházban próbálják blokkolni Barack Obama januárban elinduló egészségügyi reformját. Az olcsó államot féltő, az öngondoskodásban hívő republikánusoknak nem tetszik a több tízmillió biztosítatlan amerikainak kötelező biztosítást, és annak révén egészségügyi ellátást ígérő óriásreform, ezért mindent elkövettek a megtorpedózása érdekében.

A demokrata Obama viszont épp ezt tartja elnöksége legfontosabb eredményének, ezért nem hajlandó engedni a zsarolásnak is beillő nyomásgyakorlásnak, és ragaszkodik a reform keresztülviteléhez. A 2010-ben elfogadott törvényre azóta még az ottani alkotmánybíróság, a Supreme Court-ot is rábólintott, most pedig a képviselőházi többséget adó republikánus jobbszárny az elhalasztásához köti az állam működőképességéhez szükséges törvények megszavazását.

De vajon mit tud az átlag amerikai a köznyelvben Obamacare-nem is nevezett egészségügyi reformcsomagról? A CNBC közvéleménykutatást végzett: a megkérdezettek felétől azt kérdezték, hogy mit gondolnak az Obamacare-ről, a másiktól pedig hogy mi a véleményük a megfizethető ellátási törvényről (Affordable Care Act, ACA), ami az Obamacare hivatalos neve.

A válaszadók 30 százaléka nem tudta, mi az ACA, míg az Obamacare-ről csak 12 százalék nem hallott. Az Obamacare-t 29 százalék támogatja, míg az ACA-t csak 22. Az Obamacare-t 46 százalék ellenzi, az ACA-t 37. Vagyis Obama neve erősíti a szimpátiát, de az ellenérzéseket is. Azt viszont csak kevesen tudták, hogy a két dolog valójában ugyanaz.

A különbségek a válaszadók neméhez, pártszimpátiájához is köthetők: a férfiak, az öngondoskodók és a republikánusok elutasítóbbak az Obamacare-rel szemben, mint az ACA-val. A fiataloknak, demokratáknak, kisebbségieknek és a nőknek az Obamacara jön be jobban.

A napokban az ötlettel a tévékomikus Jimmy Kimmel is eljátszott: a Hollywood Boulevard-on megállított járókelőknek fogalmuk sem volt arról, hogy a két dolog ugyanaz, de amikor a megfizethető ellátási törvény elemeiként ismertették velük a szerintük szocialista Obamacare részleteit, egyből szimpatikusnak találták.

A New Yorker hetilap weboldala a Milliók menekülnek az Obamacare elől című szatirikus írásban  a Tea Party (a republikánus párt befolyásos jobbszárnya) szimpatizánsain élcelődik, akik a dühükben megpróbálnak olyan országot keresni, ahol nincs általános kötelező egészségbiztosítás.

Az írás fiktív főszereplője egy egészségbiztosítás nélküli Amerikában látja a szabadság zálogát. "Az apámnak nem volt egészségbiztosítása, és előtte az ő apjának sem. Legyek átkozott, ha a gyerekeimnek lesz" – dühöng a Kentucky állambéli amerikai kispolgár, és felkerekedik, hogy megkeresse álmai országát.

A kanadai határon azonban azzal szembesül, hogy ott már évtizedek óta a kötelező egészségbiztosítás rabigájában nyögnek. A családdal Mexikó felé veszi az irányt, mondván, ha vannak is drogkartellek, legalább egészségbiztosítás nincs. Félúton kiderül, hogy a déli szomszéd is meg van mételyezve, akárcsak Nagy Britannia és a fejlett világ szinte összes országa...