Jusztina
10 °C
27 °C

Vesztésre áll a drogok elleni háború

2013.10.02. 11:04
Vesztésre áll a drogok elleni háború, az illegális tudatmódosítók világszerte olcsóbbak és tisztábbak lettek az elmúlt húsz évben – olvasható az International Centre for Science in Drug Policy elnevezésű nemzetközi tudományos központ friss jelentésében.

A jelentés hét, kormányok finanszírozta nemzetközi drogellenőrzési rendszer adatainak elemzésén alapul. A hét rendszer mindegyike legalább tíz éve gyűjti az adatokat a kannabisz és az ópiátszármazékok, köztük a heroin áráról és tisztaságáról – tudósított a BBC hírportálja a British Medical Journal Open című szaklapban megjelent tanulmányról.

A drogok utcai ára reálértéken csökkent 1990 és 2010 között, tisztaságuk és hatóerejük nőtt. A vancouveri székhelyű központ jelentése azt is kimutatta, hogy 1990 óta a világ legtöbb részén jelentősen növekedett a bűnüldöző szervek által lefoglalt kokain, heroin és kannabisz mennyisége.

A nemzeti drogstratégiák többsége a drogkereskedelmet igyekszik megfékezni a bűnüldözés eszközeivel. A jelentés az adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a világ drogpiacának ellenőrzésére irányuló bűnüldözői erőfeszítések vesztésre állnak.

Evan Wood, a központ tudományos igazgatója elmondta, olyan politikára van szükség, amely közegészségügyi, illetve közbiztonsági és nem büntetőjogi problémaként kezeli a droghasználatot.