800 méterre a parttól fulladtak meg

2013.10.06. 17:31

Kétnapos kényszerszünet után vasárnap újabb holttesteket hoztak a felszínre az olaszországi Lampedusa mellett elsüllyedt menekülteket szállító hajóról, írja a BBC. A rossz időjárás miatt a búvárok nem tudták átkutatni a hajót, ez a munka csak vasárnap indult újra. A tizenhat kiemelt holttesttel a halottak száma 127-re emelkedett, de további 250 embert keresnek. Gyakorlatilag nincs esély arra, hogy közülük bárki is életben lenne. A balesetet 155-en élték túl.

A menekülteket szállító hajón tűz ütött ki, ami miatt mindenki az átellenes oldalra szaladt, emiatt viszont felborult a hajó. A balesethez elsőként érkező halász szerint a hatóságok feleslegesen vesztegettek időt azzal, hogy filmre vették a mentést, más embereket pedig nem voltak hajlandóak átvenni a halászhajóról, mert „azt tiltja a protokoll". Az olasz partiőrség tagadja, hogy feleslegesen késlekedtek volna a mentéssel.

Az olasz hatóságok szerint reggel 7:00-kor kaptak vészjelzést, és 7:20-kor már a helyszínen voltak. A menekültek egy része a part felé kezdett úszni, sokan viszont úszni sem tudtak. Volt, aki a parttól mindössze nyolcszáz méterre fulladt bele a tengerbe.

A baleset téma lett a nemzetközi diplomáciában és Olaszországban is: itt nemzeti gyásznapot tartottak, Ferenc pápa pedig „a könnyek napját" hirdette meg péntekre, elítélve a világ közönyét, amivel a menekültek helyzetéhez viszonyul, írta a CNN. A pápa szégyennek nevezte a balesetet és konkrét intézkedéseket vár, amikkel el lehet kerülni a hasonló tragédiákat.

Az olasz bevándorlási miniszter bejelentette, hogy háromszorosára övelik az illegális bevándorlókat befogadó táborok férőhelyeit és felülvizsgálják azt a törvényt, ami alapján több ezer eurós büntetésre kellene ítélni a katasztrófa túlélőit, mert illegálisan érkeztek Olaszországba.

Korábban Franciaország is kérte, hogy EU-szinten is legyen téma a tragédia, az olasz kormány kérésére a belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásának napirendjén szerepelni fog a katasztrófa. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Lampedusába látogat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport