Gellért, Mercédesz
13 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Berlusconi a közmunkát választja

2013.10.06. 11:24 Módosítva: 2013.10.06. 11:24

Védőügyvédjének bejelentése szerint az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő közhasznú munkavégzéssel akarja teljesíteni a nyáron kiszabott egy év letöltendő büntetését. A jövő héten nyújtják be a kérelmet az illetékes bírósághoz.

A Corriere della Sera konzervatív napilap vasárnapi feltételezései szerint a közhasznú munkát a 77 éves Berlusconi a drogfüggőket rehabilitáló római Ceis közösségben végezhetné. Ezért helyezte át nemrég állandó lakcímét Milánóból Rómába. A Ceis-nél végzett közhasznú munkát választotta büntetése letöltésére Cesare Previti, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) korrupcióért elítélt volt szenátora, Berlusconi egyik legközelebbi barátja is.

A közhasznú munka a házi őrizetnél nagyobb szabadságot biztosítana neki. Ezen kívül lassabb az életbe lépése is: még hónapokba telhet, amíg a bíróság kitűzi a tárgyalást a közhasznú munka kiszabásáról.

A szenátusnak október 24-ig kell szavaznia Berlusconinak, a PdL elnökének parlamenti kizárásáról, miután erre pénteken a felső ház mentelmi bizottsága felhatalmazást adott. A PdL titkos voksolást követel, melyen más pártok szavazataival Berlusconi akár még meg is menekülhet, megtartva szenátori mandátumát és mentelmi jogát – vélte a balközép La Repubblica. A napilap szerint „Al Caponét a sarokba szorították, de még visszavághat".

A PdL-ben még nem következett be pártszakadás. A pártnak a Letta-kormányt támogató csoportja, Angelino Alfano PdL-főtitkár vezetésével, feltételeket diktált Silvio Berlusconinak: többek között a szélsőséges, kormánybuktató PdL-politikusok eltávolítását. A Berlusconihoz hűséges PdL-tábor azonnali kongresszust sürget Alfano lecserélésére. Berlusconi mindkét frakcióval folyamatosan egyeztet pártja egybentartására.

Éppen Berlusconi miatt alakult ki előző hétre újabb kormányválság, mivel pártja öt miniszterét is utasította, mondjanak le posztjukról. Berlusconi eltökélte, hogy megbuktatja Letta kormányát, ugyanakkor elszámíthatta magát. Miután Letta nem fogadta el a miniszterek lemondását, kedd este aztán Berlusconi pártjának több fontos vezetője szembefordult a volt kormányfővel. Angelino Alfano, a PdL főtitkára, belügyminiszter és a PdL másik négy minisztere bejelentette, hogy bizalmat szavaz a kormánynak.

Végül éles fordulattal Berlusconi is bejelentette szerdán, hogy támogatja a bizalmi szavazáson Enrico Letta kormányát . Azt mondta, azért szavaznak bizalmat belső viták után, hogy a kormány végig tudja csinálni a megkezdett gazdasági reformokat.