Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Orvosi tesztekkel ellenőrzik, hogy ki meleg

2013.10.08. 12:25

Kuvaitban feltaláltak egy tesztet, amit a homoszexualitás „ellenőrzésére” fognak használni arab országok határain azzal a céllal, hogy megelőzhessék melegek belépését az államhatárokon, írja a Daily Mail.

A tesztet a Perzsa-öböl menti országok (GCC országok), tehát Kuvait, Bahrein, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia országhatárain belépő külföldi személyeken alkalmaznák egy kuvaiti kormányhivatalnok szerint. Juszuf Mindkar, a kuvaiti egészségügyi minisztérium közegészségért felelős igazgatója a kuvaiti AlRai lapnak nyilatkozott, és azt mondta, hogy „egészségügyi központokban fogják elvégezni azokat a rutin orvosi ellenőrzéseket a GCC országokba érkezőkön. Szigorúbb ellenőrzéseket végzünk majd, amelyek segítenek detektálni a melegeket, akik ki lesznek utasítva Kuvaitból és a többi GCC tagországból is”. A Perzsa-öböl menti országokban már eddig is hoztak melegellenes törvényeket, Kuvaitban a 21 év alatti homoszexuálisok tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.

A hivatalnok arról nem árult el részleteket, hogy milyen módon szeretnék tesztelni a nemi hovatartozást.

Jelenleg 78 országban illegális a homoszexualitás, sőt, Iránban, Szaúd-Arábiában, Szudánban, Jemenben és Mauritániában halálbüntetés jár érte. Iránban 1979 óta a kormányzat több mint négyezer személyt végeztetett ki, mert megsértették a homoszexualitás tiltását kodifikáló törvényt. Szaúd-Arábiában is kiszabható a halálbüntetés, azonban a Daily Mail szerint rendszerint nem alkalmazzák ezt a lehetőséget, inkább pénzbüntetést, börtönbüntetést, korbácsolást szabnak büntetésül a vétkeseknek. Szudánban, Jemenben és Mauritániában a mai napig előfordul, hogy a homoszexuálisok életükkel fizetnek a hatályos törvények miatt.