Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Fukusima el van átkozva

2013.10.09. 09:17

A fukusimai atomerőmű egyik dolgozójának gondatlansága miatt legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a létesítmény hűtőrendszeréből - közölte szerdán az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco. A radioaktív vízzel hat ember került kapcsolatba, ők jelenleg kivizsgálás alatt állnak, állapotukról nem tudni.

A beszámoló szerint a 2011. március 11-i földrengés és cunami után megrepedt erőműben most az történt, hogy az egyik dolgozó karbantartás közben leválasztott egy csövet, amelyen keresztül a sótlanító berendezésből hűtővizet szivattyúztak a két és fél évvel ezelőtt megrongálódott reaktorba. A cső úgy is maradt ötven percen keresztül, ezalatt folyamatosan ömlött ki a radioaktív víz, ami azonban nem jutott ki abból az épületből, ahol a baleset történt.

A tudományos magyarázat szerint a folyadékban lévő stronciumizotóp aktivitása meghaladja a literenkénti 37 millió becquerelt, miközben harminc a megengedett érték. A sugárzó céziumra vonatkozó érték pedig eléri a kétezer becquerelt, miközben ez az érték nem lehet magasabb 90-nél.

Abból a szempontból ez volt az eddigi egyik legsúlyosabb incidens Fukusimában, hogy hat dolgozó is érintkezett a súlyosan sugárszennyezett vízzel. Személyi sérülésre a tavalyelőtti katasztrófa óta nem volt példa, pedig az elmúlt hónapban számos szivárgást lehetett tapasztalni. A legsúlyosabb eset augusztusban történt, amikor egy tartályból 300 tonna sugárszennyezett víz folyt el. A múlt héten pedig újabb 430 liter radioaktív folyadék szivárgott el, miután a Tepco dolgozói véletlenül túltöltöttek egy tározót. Legutóbb hétfőn történt üzemzavar a létesítményben, akkor az egyik megrongálódott reaktor hűtése állt le, feltehetően szintén egy dolgozó gondatlansága miatt.

Az erőmű biztonsága már annyira ingatag lábon áll, hogy hétfőn Abe Sindzó japán miniszterelnök kétségbeesésében már világméretű összefogásra szólított fel egy újabb katasztrófa elkerülése érdekében.