Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekonstruálták Madeleine hat évvel ezelőtti eltűnését

2013.10.13. 19:05

A brit rendőrség új képeket készül közzétenni arról a férfiről, akit Madeleine McCann 2007-es eltűnésekor a portugáliai Praia da Luz városában láttak. A BBC Crimewatch nevű műsorában rekonstruálták a hat évvel ezelőtt történteket.

A Scotland Yard célja ezzel, hogy megpróbálják azonosítani a keresett férfit, és kizárják az ártatlanokat az ügyben. A teljes videó 25 perces, azzal kezdődik, hogy Madeleine szülei, Greg és Kate éppen teniszezik, a rózsaszín ruhában öltözött kislány pedig a labdákat kergeti.

Hat éve húzódó ügy

A skót kislány 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek két kisebb testvérével együtt a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő szülőket, Gerry és Kate McCannt gyanúsította meg. A gyanúsítást egy évvel később feloldották, a kislánynak viszont az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Madeleine sorsáról és hollétéről számtalan elmélet került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy jómódú, gyermektelen külföldi házaspárok megrendelésére rabolhatták el. A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján látni vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

Új megvilágításban

A brit rendőrség már több száz embert kihallgatott a hírhedté vált ügyben. Arra próbálnak rájönni, hogy kik voltak a városban a kislány eltűnésének időpontjában. A nyomozás megkezdése óta 41 ember került érdeklődésük középpontjába, közülük 15 volt brit állampolgár. A nyomozók összesen 31 esetben fordultak már országok hatóságaihoz, hogy egy-egy személlyel kapcsolatban érdeklődjenek.

Nagyon sok telefonszámot is ellenőriztek, amelyek tulajdonosai akkoriban Praia da Luzban tartózkodtak. Ezek többségét nem használták az eltűnés időpontjában, de van egy telefonszám, amely fontos lehet.

A nyomozók feltérképezték, hogy ki mit csinált és merre járt a portugál városban a kérdéses időpontban. A videónak az a célja, hogy új megvilágításba helyezze a történteket, hátha valakinek pont emiatt jut eszébe valami fontot részlet.

A portugál nyomozás hivatalosan lezárult, de a nyomozók segítenek a Scotland Yardnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!