Rekonstruálták Madeleine hat évvel ezelőtti eltűnését

2013.10.13. 19:05

A brit rendőrség új képeket készül közzétenni arról a férfiről, akit Madeleine McCann 2007-es eltűnésekor a portugáliai Praia da Luz városában láttak. A BBC Crimewatch nevű műsorában rekonstruálták a hat évvel ezelőtt történteket.

A Scotland Yard célja ezzel, hogy megpróbálják azonosítani a keresett férfit, és kizárják az ártatlanokat az ügyben. A teljes videó 25 perces, azzal kezdődik, hogy Madeleine szülei, Greg és Kate éppen teniszezik, a rózsaszín ruhában öltözött kislány pedig a labdákat kergeti.

Hat éve húzódó ügy

A skót kislány 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek két kisebb testvérével együtt a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő szülőket, Gerry és Kate McCannt gyanúsította meg. A gyanúsítást egy évvel később feloldották, a kislánynak viszont az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Madeleine sorsáról és hollétéről számtalan elmélet került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy jómódú, gyermektelen külföldi házaspárok megrendelésére rabolhatták el. A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján látni vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

Új megvilágításban

A brit rendőrség már több száz embert kihallgatott a hírhedté vált ügyben. Arra próbálnak rájönni, hogy kik voltak a városban a kislány eltűnésének időpontjában. A nyomozás megkezdése óta 41 ember került érdeklődésük középpontjába, közülük 15 volt brit állampolgár. A nyomozók összesen 31 esetben fordultak már országok hatóságaihoz, hogy egy-egy személlyel kapcsolatban érdeklődjenek.

Nagyon sok telefonszámot is ellenőriztek, amelyek tulajdonosai akkoriban Praia da Luzban tartózkodtak. Ezek többségét nem használták az eltűnés időpontjában, de van egy telefonszám, amely fontos lehet.

A nyomozók feltérképezték, hogy ki mit csinált és merre járt a portugál városban a kérdéses időpontban. A videónak az a célja, hogy új megvilágításba helyezze a történteket, hátha valakinek pont emiatt jut eszébe valami fontot részlet.

A portugál nyomozás hivatalosan lezárult, de a nyomozók segítenek a Scotland Yardnak.