Zavargások Moszkvában egy videó miatt

2013.10.14. 21:56 Módosítva: 2013.10.14. 21:56

Több mint 1200 bevándorlót tartóztattak le Moszkvában hétfőn, miután vasárnap lezajlott ez elmúlt három év lebrutálisabb nacionalista zavargása, írja a Guardian. A cikk szerint a zöldségraktárban végrehajtott nagyszabású letartóztatási akciót a rendőrség megelőző lépésnek szánta.

Vasárnap randalírozók, közöttük nacionalista tüntetők és fanatikus futballszurkolók kirakatokat törtek be, gyújtogattak és barikádokat emeltek Moszkvában. A nyugtalanság estére sem szűnt meg, ezért a moszkvai rendőrség teljes állományát riadóztatták és készültségbe helyezték. A BBC szerint a rendőrök legalább kétszáz embert őrizetbe vettek, az ITAR-TASS viszont 380 személyről tud. Sokukat megbírságolták hétfőn.

A zavargásokat egy 25 éves fiatalember halála váltotta ki, az áldozatot egy videofelvétel tanúsága szerint egy kaukázusi vagy közép-ázsiai kinézetű férfi szúrta le. A randalírozók egy áruházban is törtek-zúztak, miközben a gyilkosnak vélt bevándorlót keresték. Úgy tudták, a férfi ott dolgozik, és fényképük is volt az illetőről. A hétfői letartóztatásokkal a hatóságok a vasárnapi események megismétlődését akarták elkerülni.

Hivatalos statisztikák szerint jelenleg körülbelül kétmillió illegális bevándorló él Oroszországban, de ez a szám valójában jóval magasabb is lehet. Mivel az oroszországi munkavállaláshoz nincs szükség vízumra – legalábbis a volt Szovjetunió tagállamaiból érkezőknek – a közép-ázsiai munkanélküliség elől sokan menekülnek oda. Az illegális bevándorlás miatt ugyanakkor virágzik az árnyékgazdaság, a korrupció, a vesztegetés és a hamis dokumentumok piaca az országban.  • Hírek
  • Személyi kölcsön