Elvitték az erőszaktevő szovjet katona szobrát

2013.10.15. 12:18

Engedély nélkül állított fel világháborús emlékművet Gdanskban egy lengyel szobrász. A Győzelem sugárúton szombat este tűnt fel a szovjet katona szobra, köztéri alkotásoknál szokatlan pózban: a Vörös Hadsereg tagja fegyverével fenyegetőzve éppen egy várandós nőt készül megerőszakolni.

A Komm Frau (Gyere, asszony!) című alkotást Jerzy Szumczyk állította fel. Az illegális installáció miatt a gdanski képzőművészeti akadémia végzős hallgatóját a rendőrség még szombaton bevitte az őrszobára, kihallgatása után szabadon engedték – írja a lengyel híroldal.

article-2458778-18BA454000000578-876 634x468

A helyi lakosság kifosztása és a nők megerőszakolása tragikus módon rendszeres gyakorlat volt a háborúban. A civilek elleni hadviselés felett a szovjet katonai hatóságok a legtöbb helyen szemet hunytak, de volt, ahol a bevonulás utáni szabad rablások idején kifejezetten bátorították erre a katonákat parancsnokaik.

Történészek szerint több mint egymillió német nőn tettek erőszakot 1944-45-ben a bevonuló szovjet katonák. Gdansk a háború előtt különleges státuszú szabad város volt, 95 százaléknyi német lakossággal. A tömeges erőszaktól való félelmükben a Vörös Hadsereg által megközelített területekről innen is több tízezren próbáltak elmenekülni, a széles körű rettegést a német  szovjetellenes propaganda kollektív pánikká erősítette fel.

A szovjet hadsereg által elkövetett brutalitás a rendszerváltás előtti Lengyelországban a többi volt szocialista országhoz hasonlóan tabutéma volt. Erről legfeljebb titokban lehetett beszélni, miközben Berlinben például egy szovjet háborús emlékművet a helyiek csak „az ismeretlen erőszaktevő sírjaként” emlegettek. A háborúban Magyarországon elkövetett szexuális erőszakról Skrabski Fruzsina készített Elhallgatott gyalázat címmel dokumentumfilmet a közelmúltban.  • Tippek
  • Babaváró hitel