Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Nem veheti vissza történelmi nevét Pered

2013.10.16. 13:16

A szlovák belügyminisztérium ajánlása alapján Robert Fico kabinetje szerdai, Pozsonyban tartott ülésén elutasította Pered (Tesedíkovo) önkormányzatának azon igényét, hogy a felvidéki település visszakapja és hivatalos megjelölésként ismét történelmi magyar nevét használhassa.

A több mint 700 éves, jelentős többségben magyarok lakta településen tavaly tavasszal népszavazáson – a lakosság kétharmada támogatta – döntöttek arról, hogy az 1948-ban a kommunista közigazgatás által Tesedíkovóra átnevezett város hivatalos neve ismét a történelmi magyar megnevezés, Pered legyen. A település lakosságának döntését a szlovák kormány a belügyi tárca által megfogalmazott azon álláspontra hivatkozva utasította el, amely szerint a névváltoztatás állítólag sértené a településekről és az államnyelvről szóló törvényt.

Borsányi Gyula, Pered polgármestere – akit a Magyar Közösség Pártja (MKP) listáján választottak meg – elmondta: Pered lakosságának 80 százaléka magyar anyanyelvű, és az ott élő szlovákok egy része is a Pered megnevezést használja, és azt is szeretné a település hivatalos nevének. Hozzátette, hogy nem kívánnak beletörődni a kormány döntésébe, a település önkormányzata ugyanis már kilátásba helyezte, hogy az ügy ilyen kifejlete esetén nemzetközi jogi fórumokhoz fordul jogorvoslatért.

A vágselyei járásban lévő Pered települést, amelyet már 1238-ban ezen a néven említenek a történelmi feljegyzések, 1948-ban az akkori Csehszlovákia kommunista közigazgatásának döntése alapján nevezték át Tesedíkovóra. A település az új megnevezést a szlovák származású Tessedik Sámuel (Samuel Tesedík) tanár és lelkipásztor után kapta, akit a szlovákok jelentős történelmi személyiségnek tartanak, ám személyének semmi kötődése nincs Peredhez, és szakértők szerint soha nem is járt ezen a felvidéki településen.  • Vennék
  • Hírek