Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Megrongálták a román miniszter autóját

2013.10.17. 21:50 Módosítva: 2013.10.17. 22:17

Körülvették és megrongálták a román kulturális miniszter gépkocsiját a verespataki bányaberuházás engedélyezése ellen tiltakozó tüntetők csütörtök este Bukarestben, az incidensben Daniel Barbu tárcavezető nem sérült meg.

Daniel Barbu egy kulturális rendezvényen vett részt egy óvárosi kávéházban, amikor a beszélgetést megzavarták a terembe behatoló tüntetők, akik a verespataki beruházás elleni jelszavakat kiabáltak és lemondását követelték.

 masina

Távozáskor, miután a miniszter beült gépkocsijába, a hangoskodók ütni kezdték a járművet, egyikük pedig - vélhetően kővel - betörte a hátsó ablakot. Rövid dulakodás után a demonstrálókat a rendőrség visszaszorította és a miniszter távozott. A Libertatea.ro oldalán található fotón látszik, hogy a tüntetők a minisztert az őt ábrázoló arany színű bankjegyekkel is megdobálták.  

Barbu néhány hete úgy nyilatkozott: a verespataki kulturális örökséget nem veszélyezteti a tervezett bánya-beruházás.

DOVADA că luneta se prabuseste cand Barbu tranteste usa

Victor Ponta kormányfő egy csütörtök esti televíziós műsor vendégeként elfogadhatatlannak nevezte a miniszter elleni támadást, és a tettesek felelősségre vonását kérte. A hetek óta zajló tüntetéseket nem jelentették be, és a demonstrálók rendszeresen akadályozzák a forgalmat, a rendőrség sosem alkalmazott erőt a békés tüntetőkkel szemben, mert a kormány tiszteletben tartják a véleményszabadságot. Az erőszakos fellépést azonban nem tűrik el - mondta.

Daniel Barbu az ügyben kifejtette: Verespataknak nincs esélye felkerülni az UNESCO várakozó listájára, legfeljebb akkor, ha a beruházó folytathatja az ipartörténeti jelentőségű középkori és római kori bányajáratok megkezdett konzerválását.

Bukarestben szeptember eleje óta mindennap tüntetnek a környezetvédők a kormány által a parlament elé terjesztett Verespatak-törvénytervezet ellen, ami nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná az erdélyi településre tervezett külszíni aranybányát.