Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Pert nyert az Asperger-szindrómás férfi

2013.10.17. 10:37

Egy 25 éves Asperger-szindrómás fiatalember javára döntött a mexikói legfelsőbb bíróság, amikor kimondta, hogy Ricardo Aldair a szülei jóváhagyása nélkül hozhat meg bizonyos döntéseket – írja a BBC.

A bíróság 4:1-es arányban meghozott döntésében kimondta, hogy a mexikói törvények megsértették az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményét, amikor nem tették lehetővé, hogy Aldair például egyedül csináltasson útlevelet vagy vegyen mobiltelefont.

A jövőben egy kijelölt bíró fogja eldönteni, hogy Aldair milyen döntéseket hozhat meg szülői belegyezés nélkül.

„Szeretnék én dönteni arról, hogy mit csinálok, hova megyek, mit dolgozzak vagy tanuljak. Ez egy hatalmas lépés előre″ – mondta Aldair, aki két éve kezdett küzdeni a mexikói törvények ellen. A döntés hatására várhatóan több hasonló fogyatékkal élő helyzete változhat meg.

Az Asperger-szindróma az autizmus egyik enyhébb fajtája, jellemző rá a normális ütemű nyelvi fejlődés és az átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszint.

Magyarországot szeptemberben az ENSZ Fogyatékosügyi Bizottsága marasztalta el a fogyatékos személyek választójogának megsértése miatt. A bizottság kimondta, hogy az Alaptörvény hátrányosan megkülönbözteti a fogyatékos embereket, amikor lehetővé teszi, hogy a gondnokság alá helyezett állampolgárok választójogát egyedi bírósági ítélet révén korlátozzák.

Az ítélet a Bujdosó kontra Magyarország ügyben született, amelyben öt értelmi fogyatékossággal élő személy sérelmezte, hogy fogyatékosságuk miatt nem vették fel őket a választói névjegyzékbe. Az ügyet a magyarországi székhelyű Központ a Fogyatékos Emberek Jogaiért Alapítvány indította.