Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Meghalt Tito özvegye

2013.10.20. 13:31

Meghalt Jovanka Broz, a néhai Jugoszlávia egykori mindenható vezetője, Josip Broz Tito özvegye. A 89 éves asszony nyár óta többször is válságos állapotban szállították kórházba. Vasárnap 11.45-kor hunyt el, erősítette meg a hírt a Tanjug szerb hírügynökségnek a belgrádi sürgősségi egészségügyi központ.   

Tito feleségeként Jovanka Broz a Balkán számos történelmi jelentőségű eseményének volt a szemtanúja, ezért a szerbiai tömegtájékoztatás, de más volt jugoszláv tagállamok médiája is
nyomon követte sorsát. A vele történteket nagy médiaérdeklődés kísérte, jóllehet ő maga ritkán jelent meg a kamerák előtt.

Irodalmunk legszebb romantikus elbeszélő költeményei

Jovanka Budisavljevic likai (Horvátország délnyugati hegyes vidéke a Plitvicei tavakkal) szerb partizánlány 1952-ben, 28 évesen kötött házasságot az akkor 60 éves Titóval és haláláig (1980) vele maradt.

Az özvegy szerint korábban is együtt dolgoztak, de Tito akkor szerelmes volt Zdenka nevű titkárnőjébe, aki azonban 1946-ban meghalt. Jovanka és Tito között szorosabb kapcsolat akkor alakult ki, amikor 1947-ben elkísérte Titót Szlovéniába egy sérvműtétre. Az operáció nem volt egyszerű, komoly komplikációk is felléptek. „Azokban a napokban állandóan mellette voltam, és hogy gyorsabban teljen az idő, fölolvastam neki irodalmunk legszebb romantikus elbeszélő költeményeiből, köztük a boszniai szerb Aleksa Santic és a horvátországi szerb Branko Radicevic verseiből. Ő ezeket a költőket nem ismerte, de az volt az érzésem, hogy élvezettel hallgatta” – mondta Jovanka, aki szerint Tito akkor „hódolt be” neki.

Jovanka szerint a férje „jobban szerette a nőket, mint Nagy Szulejmán szultán”. Az idős nő arra utalt, hogy sok muszlimhoz hasonlóan Titónak is négy felesége volt, bár természetesen nem egyszerre. Életrajzírói a feleségek mellett számtalan szeretőről és 17 gyermekéről tudnak.

Jovanka a férje oldalán részt vett a II. világháború alatt a németek elleni partizánharcban, ki is  tüntették, a jugoszláv hadsereg alezredese volt. Tito halála után vagyontárgyait államosították, személyes ajándékai, ruhái, levelei nagy részét elvették, 2006-ig nem volt sem saját jogú, sem özvegyi nyugdíja, szociális segélyen élt.

Személyazonosságát igazoló iratokat is csak 2009-ben kapott újra. A szerb sajtó szerint a lefoglalt javak között lévő értékes műtárgyak múzeumba kerültek, a többi holmiról pedig nem tudni, hol van. Tito széfjében egyébként, amelyet a Szerbiai Nemzeti Bankban őriztek, aranylapokat, aranyport, pénzérméket és ékszereket találtak, néhány tárgyról azt gyanítják, hogy a Karadjordjevic szerb királyi család tulajdona volt. 

Ragaszkodott a villájához

Augusztusban már kórházba kellett vinni a nőt, miután a vérképe összeomlott és eszméletlenül feküdt otthonában. Az asszony az egykori jugoszláv vezér, Tito 1980-as halála óta visszavonulva, gyakorlatilag házi őrizetben élt egy villában Belgrád előkelő negyedében, Dedinjében. A villán Broz beköltözése óta nem végeztek semmilyen karbantartást vagy felújítást, beázik, omladoznak falai, ráadásul fűtés sincs benne. Rasim Ljajic miniszterelnök-helyettes szerint a villa átfogó renoválásra szorul, addig pedig átmeneti lakást ajánlott fel a nőnek. Az özvegy viszont nem akarta elhagyni a villát annak rossz állapota ellenére sem, a kormány által felajánlott cserelakást akkor visszautasította.