Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Ilyen videókkal támadnak a cseh pártok

2013.10.21. 16:42
A hétvégén előrehozott választásokat tartanak Csehországban. Nézze meg a videókat, és döntsön: melyik cseh formáció a legszimpatikusabb? Cikkünket a DoToHo blog szerzője írta.

Ön melyik cseh pártot választaná?

Bemutatta választási kampányfilmjét lassan az összes cseh párt, amely részt vesz az idei előrehozott parlamenti választásokon. A nagy választási videoklip körképünkből kiderül: van az a műfaj, amiben sokkal jobbak vagyunk a cseheknél. Hajtás után csak erős idegzetűeknek és kilencvenes évek rajongóinak ajánljuk a klipek megtekintését. Szavazzon, önnek melyik cseh párt a legszimpatikusabb?

A Monarchiában és a kommunista táborban egy oldalon, a két világháború után szemben álltunk. Két nép, magyarok és csehek, akik modern nemzeti létük kialakulása óta mindig kölcsönös féltékenységgel tekintettek a másikra. Az egyik a szabadságszeretetet, a másik a polgárosodottabb társadalmat irigyelte a másiktól és sokszor kölcsönös tévhitek mentén tájékozódtak egymásról.

Az Index a héten többször jelentkezik a cseh országgyűlési választások előtt, bemutatjuk a cseh politikai paletta kínálatát. Ezúttal a parlamentbe valószínűleg bejutó és a bejutási küszöb alatti fontosabb pártokat és kampányfilmjeit mutatjuk meg. Csehországban a parlamenti küszöb szintén 5 százalék, hat pártnak van esélye parlamenti párttá válni.

1. A szocdemek (ČSSD) a 2013-as előrehozott választások legfőbb esélyesei, az előrejelzések szerint biztosan nyerik a választásokat, a kérdés csupán, milyen arányban. Az utóbbi napokban, meglepetésre, több százalékkal esett népszerűségük, de még mindig 7 ponttal vezetnek. A párt egységes kampánnyal jelenik meg a nyomtatott sajtóban és a tévében, interneten is. Bohuslav Sobotka, szocdem főnök jól működő, stabil, erős államot ígér profi munkának tűnő klipjükben, miközben Rákay Filiphez hasonlóan magányosan járja a cseh tájakat, megtekinti a messzeséget.

2. A kommunisták (KSČM) választási kampányfilmjét nem tudjuk megmutatni, mert nincs. A párt honlapjáról letölthető spotból megtudhatjuk: a KSČM nem költ kampányfilmre helyette gyerek és ifjúsági rendezvényeket támogat. A párt népszerűsége folyamatosan nő. 

3. Az Igen (Ano) mozgalom egy klasszikus One Man Show, a szlováki származású Babiš milliárdos médiavállalkozó projektje. Mint újonnan alakított mozgalom gyorsan a népszerűségi listák elejére került. Vezetője az utóbbi napokban magyarázkodni kényszerült: a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetből nyilvánosságra került dokumentumok szerint a cseh Berlusconiként emlegetett pártvezér együttműködött a csehszlovák kommunista titkosszolgálattal (StB). A választási klipben Babiš mellett egy legendás csehszlovák színész, Martin Stropnický látható, mindketten a párt fő üzenetét hangsúlyozzák: egyikük sem politikus.

4. A TOP09 populista-liberális párt folytatja a hetek megkezdett Bond-kampányát. A kampány főszereplője a tavasszal a cseh köztársasági elnökválasztásban alulmaradt Karel Schwarzenberg, de a 2010-ben harmadik legerősebb (16.7%) pártban szokás szerint fontos szerep jut több pénzügyi reform atyjának, Miroslav Kalousek ex-pénzügyminiszternek is, akinek a mosolya nem a legkellemesebben sikerült a klipben.

5. A polgári demokraták (ODS) eredményére kíváncsiak a legtöbben, Václav Klaus exelnöktől a politikai megmondó emberig sokan  a jobboldali párt katasztrofális vereségét várják a hétvégén, révén ez az alakulat adta a korrupciós botrányba bukott kormány miniszterelnökét, a liberális gazdaságpolitikát folytató párt nevét kötik leginkább a piszkos ügyletekhez, kijáróemberekhez, lobbistákhoz. Támogatásuk folyamatosan csökken, de még mindig stabilan bejutna a parlamentbe kampányban másod-, és harmadvonalbeli arcokat előtérbe helyező alakulat.

6. A kereszténydemokraták (KDU-ČSL) erősen küzdenek a parlamenti bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöb átlépésével, stabilan unalmas reklámfilmjük legalább hosszú. Az ODS stabil koalíciós partnere 2010-ben (4.39 százalékkal) először esett ki a parlamentből a demokratikus rendszerváltás óta, ezúttal van némi esély a visszatérésre. Az utcán sétálgatva láttam a párt plakátjain egy ismerős üzenetet – Nyugodt Erő – a magyar rendszerváltás idején az Antall-féle MDF kampányolt ezzel a jelszóval.

Második blokkunkban olyan pártokat, mozgalmakat ismerhetünk meg, akik nagy valószínűséggel nem lesznek parlamenti pártok.

7. Zemanék (SPOZ) a köztársasági elnök saját pártja, főleg egykori szocdemes politikusok álltak Zeman mögé. A választási klip mintha a Szomszédok teleregény cseh változata lenne, a választási szlogeneket a rendező az emberekkel mondatja el. A párt egyik fő üzenete, Állítsuk meg Kalouseket!, amely a liberális gazdaságpolitikát folytatott előző kormánykoalíció pénzügyminiszterére céloz. A reklámspotban szereplő rendőrön egyébként nincs átlátható helyen feltüntetve azonosítószám, a párt 4 százalék körül áll.

8. A Hajnal (Úsvit) mozgalom Egy másik viszonylag friss, 2013 júniusában alapított, egy emberre épülő alakulat, amelyet Tomio Okamura, japán származású, morva politikus alapított. A párt vezetésébe több egykori ODS-es vagy Věci veřejné (VV) tag került. A VV a párt 2010-ben az ODS-TOP09 koalíció tagja volt, de belső pártviták és koalíciós surlódások miatt ellenzékbe vonult, 2013-ban pedig úgy döntöttek, hogy a pártot érintő botrányok miatt nem indulnak önállóan a választásokon. Az Úsvit a VV néhány tagján kívül több kisebb, kifejezetten szélsőjobboldali mozgalommal is részben együttműködik, a felmérések 4 százalékot mértek.

9. A zöldek (SZ) egy klasszikus baloldali-liberális formáció, Magyarországon talán az egykori SZDSZ-hez állna legközelebb, noha vannak eltérések. Választási spotjában megjelenik Václav Havel arcképe is, jelezve a párt ideológiai irányát és elkötelezettségét. Jelenleg 3 százalékon állnak. A párt a progresszív adózás visszaállítását szorgalmazza, de a nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán a második pillér eltörlését szorgalmazza és a svéd modellt tartja üdvözítőnek.

10. A Kalózpárt egyszerű és pontos üzenetekkel próbálja megszólítani a cseh választópolgárt. Hogy ez mire lesz elég meglátjuk, mindenesetre jönnek fel, legutóbb 2 százalék körül mérték a projektet.

11. A Fel a fejjel! (Klaus) - Választási Blokk 11 kisebb-nagyobb politikai szervezetet ölel fel, elnöke Jana Bobošíková, aki nemrég (2008) még a kommunisták támogatásával akart köztársasági elnök lenni. A jobboldali-populista blokk elnyerte az exelnök Václav Klus támogatását is, akinek erősen megfogyatkozott az évek során rajongótábora, de még mindig viszonylag erős kemény maggal bír.

12. A Szabad Polgárok (SSO) jobboldali orientálódású, konzervatív-liberális kezdeményezés. 2009-ben alakultak, szeretnék bizonyos adók (pl. a munkások adóinak) eltörlését, kiegyensúlyozott állami költségvetést, az állami bürokrácia szükségtelen beavatkozásainak megnyirbálását, Csehország függetlenségét, az EU-ból való kilépést. Nem állnak túl jól.

13. Cseh Monarchista párt spotja olyan frappánsra sikerült, hogy szó szerint kell idéznem: „Nem akarunk elöregedett és drága, szegény polgárokkal teli államot. Éppen ezért már nem szeretnénk köztársaságot. Ezzel szemben az európai parlamentáris monarchiák működőképes, modern és olcsó, gazdag polgárokkal teli államok. Ha ez utóbbi megoldás érdekli, szavazzon ránk. Elég a köztársasági elnökből, éljen a király!”

14. A Munkáspárt továbbra is ott toporog az 1 százalékos országos érték körül, a cseh szélsőjobb párt választási videoklipje az olyan rossz, hogy már jó kategóriában toronymagasan nyerne, ezt a spotot a nagymamám is jobban összerakta volna. A romaellenes és homofób párt nem csak a klip minősége miatt nem népszerű Csehországban.

Miért választanak már most a csehek?

Csehországban előrehozott parlamenti választás lesz október 25-én és 26-án. Az eredetileg 2014-es tavaszi választásokat tartják most, miután augusztusban 140 képviselő megszavazta az képviselőház feloszlatását. Zeman elnök augusztus 28-án hivatalosan is feloszlatta a parlamentet és kitűzte az új, előrehozott választás időpontját.

A rendkívüli választást a rendszerváltás utáni cseh belpolitika legnagyobb válsága okozta, amelyet a korrupcióellenes rendőrség júliusi országos, többek között a kormányhivatalban és más állami intézményekben tartott razziája váltott ki. A botrány központi figurájává Petr Nečas miniszterelnök és Jana Nagyová miniszterelnöki tanácsadó vált, őket gyengéd érzelmi szálak is kötötték egymáshoz. Később Nečas és Nagyová szeptemberben összeházasodott.

Az ún. Nagyová-ügy végül a jobboldali-liberális kormány bukásához és a köztársasági elnökhöz közel álló Rusnok-kormány kinevezéséhez vezetett. Ez utóbbinak végül nem sikerült a képviselőház többségének támogatását megszerezni, lemondott és ügyvezető-kormányként működött tovább. A bizalmi szavazáson az is kiderült, hogy a jobboldali 101 fős ODS, TOP09, LIDEM parlamenti többség sem létezik, így a liberálisok is az előrehozott választások mellett tették le voksukat.

A héten még jelentkezünk cseh választási témában: szerdán megnézzük, mit válaszolnak Csehország legégetőbb aktuális társadalmi-gazdasági kihívásaira a parlamentbe jutásra esélyes pártok, a választások napján, pénteken pedig a legutolsó közvélemény-kutatási eredményeket és a várható koalíciós esélyeket foglaljuk össze. Hétvégén az első nemhivatalos eredmények kihirdetése után exkluzív prágai tudósítással jelentkezünk, illetve ismertetjük, mely cseh pártok lettek a legnépszerűbbek az Index olvasóinál.  • Vennék
  • Hírek