Alacsony IQ-ja menthet meg egy gyilkost

2013.10.22. 06:10

Alacsony IQ-szintje megmenthet egy kétszeres floridai gyilkost a kivégzéstől. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága ugyanis helyi idő szerint hétfő este úgy határozott, hogy helyt ad a 68 éves férfi halálos ítéletével kapcsolatos fellebbezésnek.

A férfit azután ítélték halálra, hogy 1978-ban Florida államban agyonlőtt egy seriff-helyettest, majd egy héthónapos terhes nőt. A férfit azonban egy helyi bíróság 1992-ben szellemileg visszamaradottnak minősítette. Ez pedig a Legfelsőbb Bíróság egy 2002-es határozata miatt nem teszi lehetővé a kivégzést. A szóban forgó határozat ugyanakkor azt is kimondta: az adott szövetségi állam illetékességébe tartozik annak megállapítása, hogy valaki szellemileg visszamaradott-e vagy sem.

A floridai hatóságok ezt követően IQ-tesztet végeztettek el a gyilkossal. A teszt során a férfi 71-es pontszámot ért el, ami a helyi skála szerint a beszámíthatóság legalacsonyabb fokának felel meg.  Floridában a hivatalos mérce szerint azok számítanak szellemileg visszamaradottnak, akiknek IQ-szintje 70 vagy annál alacsonyabb. Egy helyi bíróság ezt követően ítélkezett úgy, hogy a férfi mégis kivégezhető.

A kétszeres gyilkossággal vádolt férfi ügyvédei ennek nyomán a floridai szabályozást támadták meg, azzal érvelve, hogy az nem egyértelmű. Ezzel viszont a floridai államügyész szállt szembe. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága ezek után döntött úgy:  megvizsgálja, hogy a floridai állami szabályozás törvényes-e. A bíróság a meghallgatások után várhatóan 2014 júniusáig dönt arról, hogy alacsony intelligenciaszintje miatt kivégezhető-e a férfi vagy sem.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport