Angela Merkel mobilját is lehallgathatta az NSA

2013.10.23. 21:59

A német hatóságok feltételezése szerint előfordulhatott, hogy amerikai titkosszolgálatok megfigyelték Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját. A német kormányfő ezért szerdán felhívta Barack Obama amerikai elnököt, és elmondta, hogy megrendítené a két ország baráti kapcsolatát, ha beigazolódna a feltételezés - közölte a német kormányszóvivő.

Steffen Seibert közleménye szerint a kancellár hangsúlyozta, hogy elvárja az ügy gyors és teljes feltárását. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egy szóvivője a Spiegel Online-nak elmondta: az amerikai elnök biztosította a német kancellárt arról, hogy az Egyesült Államok nem figyeli meg kommunikációját és a jövőben sem tesz ilyet. A szóvivő kitért a válaszadás elől arra a kérdésre, hogy ez a kijelentés a múltra vonatkozóan is érvényes-e.

A Spiegel szerint a német hatóságok annak nyomán jutottak a következtetésre, hogy Merkel mobilja megfigyelési célpont lehetett, hogy a hírportál, amelyhez eljutottak az informatikai adatgyűjtésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárogtatott dokumentumok, egy oknyomozó anyaggal kapcsolatban felvilágosítást kért a kormánytól.  • Tippek
  • Babaváró hitel