Magdolna, Léna
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Nem végzik ki a saját akasztását túlélő férfit

2013.10.23. 12:20
Mégsem ismétlik meg az akasztását túlélő iráni férfi kivégzésé, jelentette szerdán az iráni média az igazságügy-minisztériumra hivatkozva, jogászok és nemzetközi jogvédő szervezetek ugyanis megkérdőjelezték a kivégzés megismétlésének jogszerűségét.

Mosztafa Púr-Mohammadi igazságügy-miniszter az IRNA hivatalos hírügynökség szerint kedd este közölte: "Az akasztását túlélő elítéltet kivégzését nem ismétlik meg. Ha túlélte, nem lenne célszerű ismét felakasztani". A miniszter szerint az újabb akasztás rossz fényt vetne Iránra.

A 37 éves férfit október elején végezték volna ki az észak-iráni Horászán tartományban, miután egy kilogrammnyi amfetaminszármazék birtoklásáért halálra ítélték. Az akasztás után 12 perccel halottnak nyilvánították, és testét továbbküldték az illetékes hatóságoknak a temetés előkészítésére. Másnap azonban a halottasház egy munkatársa arra lett figyelmes, hogy bepárásodott a műanyag zsák, amelybe a testet becsomagolták. Kiderült, hogy a férfi életben maradt, így azonnal kórházba vitték.

A kivégzést az iráni jognak megfelelően teljes felépülése után akarták megismételni. A jogvédők azonban szót emeltek az akasztás után életben maradt elítélt ügyében, és arra kérték a hatóságokat, kegyelmezzenek meg neki.

Iránban a gyilkosság, a nemi erőszak, a fegyveres rablás, a drogcsempészet és a házasságtörés elkövetőire szabható ki halálbüntetés. Az utóbbi években a perzsa állam mindig a legtöbb kivégzést végrehajtó országok közé tartozott. Az Amnesty International adatai szerint 2012-ben 314 embert végeztek ki, 2013 elejétől pedig legalább 508-at, de a tényleges szám ennél is magasabb lehet.