Berendelték az amerikai nagykövetet Berlinben

MTI/Index
2013.10.24. 12:24

A német külügyminiszter csütörtökön berendelte hivatalába az Egyesült Államok berlini nagykövetét Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának feltételezett amerikai lehallgatása miatt. Guido Westerwelle csütörtök délután találkozik majd John B. Emerson nagykövettel, és "nyomatékosan tudomására hozza a kormány álláspontját" a német hatóságok által feltételezett megfigyelésről - közölte a tárca szóvivője.

Angela Merkel kancellár szerdán felhívta Barack Obama amerikai elnököt, és elmondta, hogy megrendítené a két ország baráti kapcsolatát, ha beigazolódna a feltételezés.

Thomas de Maiziere védelmi miniszter szerint "nagyon rossz lenne", ha az amerikai szolgálatok valóban megfigyelték volna a kancellár mobilját. Barátok között "ez így nem megy". Az Egyesült Államok "a legjobb barátunk, és az is marad", de a megfigyelési ügy fölött "nem lehet egyszerűen napirendre térni" - mondta a kancellár bizalmasként számon tartott miniszter csütörtökön az ARD közszolgálati televíziónak.

Arra a felvetésre, hogy ha a kormányfő mobiltelefonja megfigyelési célpont lehet, akkor talán más vezető német politikusok kommunikációját is megfigyelhetik, azt mondta: "évek óta sejtem, hogy lehallgatják a mobilomat, de az amerikaiakra nem gondoltam".

A Spiegel Online szerint a német hatóságok annak nyomán jutottak a következtetésre, hogy Merkel mobilja megfigyelési célpont lehetett, hogy az a hírportál, amelyhez eljutottak az informatikai adatgyűjtésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárogtatott dokumentumok, felvilágosítást kért a kormánytól egy oknyomozó anyaggal kapcsolatban.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egy szóvivője a Spiegel Online-nak elmondta: az amerikai elnök biztosította a német kancellárt arról, hogy az Egyesült Államok nem figyeli meg a kommunikációját, és a jövőben sem tesz ilyet. A szóvivő kitért a válaszadás elől arra a kérdésre, hogy ez a kijelentés a múltra vonatkozóan is érvényes-e.

Ronald Pofalla, a német hírszerző szolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter szerdán tájékoztatta a szolgálatokat a törvényhozás részéről felügyelő parlamenti ellenőrző testület (PKG) vezetőit az ügyről. A testület csütörtökön rendkívüli ülést tart. "Aki a német kancellárt lehallgatja, az a német polgárokat is lehallgatja" - nyilatkozott Thomas Opperman, a parlamenti bizottság szociáldemokrata elnöke. Szerinte az újabb botrány arra utal, hogy az NSA kiszabadult a demokratikus ellenőrzés alól, és mindenfajta felügyelet nélkül tevékenykedik, ami tarthatatlan. Az ügynökségtől kiszivárogtatott anyagokból kibontakozó ügyek vizsgálata "most kezdődik csak igazán" - tette hozzá.

A kancelláriaminiszter több alkalommal beszámolt a mindig zárt ülésen - és lehallgatásbiztos helyiségben - tanácskozó PKG-nak arról, hogy miként halad a kormányzati munka az NSA lelepleződött titkos megfigyelési programjaival kapcsolatban. A miniszter a testület egy augusztusi ülése után azt mondta, hogy sikerült minden kérdést tisztázni.

Ezt nem támasztja alá a német kormányszóvivő szerdai közleménye, amelyben Angela Merkel és Barack Obama telefonbeszélgetéséről tájékoztatott. A közlemény szerint Merkel sürgette Obamát, hogy az amerikai kormányzat adjon választ a német kormány hónapokkal korábban feltett kérdéseire.  • Hírek
  • Bankszámla