Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

A szociáldemokraták nyertek Csehországban

2013.10.26. 17:23 Módosítva: 2013.10.26. 21:46

A Cseh Szociáldemokrata Párt nyerte az előre hozott képviselőházi választást Csehországban. A szavazókörzetek 99 százalékában leadott szavazatok összeszámlálása után a szociáldemokraták kapták a voksok 20,45 százalékát, ami jóval kevesebb a vártnál. A szakértők szerint még hetekig húzódnak majd a választás utáni tárgyalások, mivel kénytelenek lesznek más pártokkal koalíciót alakítani.

A második helyen az Andrej Babis milliárdos vállalkozó által alapított IGEN (ANO) mozgalom végzett 18,68 százalékkal. Ez meglepetésnek számít, bár a választások előtti utolsó felmérések már jelezték Babisék előretörését. A harmadik helyet Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 14,99 százalékkal szerezte meg, azaz megerősödtek a kommunisták mivel, hiszen három éve 11,27 százalékot kaptak a választáson.

A választás végeredménye szerint a 200 tagú képviselőházba bejutott hét párt között a következőképpen oszlanak meg a mandátumok: Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD-20,45 százalékos eredmény a választáson) 50, IGEN (ANO-18,65) 47, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-14,91) 33, TOP 09 (11,99) 26, Polgári Demokratikus Párt (ODS-7,72) 16, Virradat (Úsvit-6,88) 14, Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDS-CSL-6,78) 14 mandátum. 

A választási részvétel 59,48 százalék volt, alacsonyabb mint 2010-ben. A választásokat több hónapnyi zűrzavar után tartották meg. Petr Nečas középjobbos kormánya júniusban bukott bele korrupciós ügyekbe. Azóta az ország megfelelő vezetés nélkül volt. 

Nehéz lesz a kormányalakítás

A győztes párt csak kisebbségi kormányt tud alakítani, ezért nem várható, hogy stabil korszak következik a cseh belpolitikában. Azért is nehéz lesz a kormányalakítás, mert az előre hozott képviselőházi választáson a parlamentbe bejutott hét párt programjai között nagyok az eltérések.

A CSSD eredeti elképzelése, hogy egyszínű kormányt alakít a kommunisták külső támogatásával, már nem reális, mert a két pártnak együtt is csak 83 képviselője van az alsóházban. Bohuslav Sobotka, szociáldemokrata pártelnök a vitában elmondta, hogy az ODS-en és a TOP 09 párton kívül mindenkivel tárgyalni akarnak a jövőbeni kormányról.

Andrej Babis, az IGEN elnöke módosítva korábbi nyilatkozatait azt mondta, hogy ha a mozgalmat kormányalakítás ügyében megszólítják, nem zárkózik el az egyezkedés elől. Továbbra sem mondta ki azonban egyértelműen, hogy az IGEN hajlandó lenne-e kormányzati szerepet vállalni.
Vojtech Filip, a kommunisták vezetője arról biztosította a szociáldemokratákat, hogy számolhatnak pártja támogatásával. Filip szerint Sobotkának az IGEN-nel is tárgyalnia kellene.

A TOP 09 és az ODS vezetői, Karel Schwarzenberg és Miroslava Nemcová kijelentették, hogy pártjaik ellenzékben maradnak. A KDU-CSL és a CSSD között nehezen feloldható ellentét van, elsősorban az egyházi kárpótlás kérdésében - válaszolta egy kérdésre Pavel Belohrádek, kereszténydemokrata elnök. Kollégáihoz hasonlóan úgy vélte, hogy az új kormánynak legalább három párt együttműködésén kell alapulnia. Hozzátette, hogy pártja hajlandó lenne támogatni egy CSSD-IGEN koalíciót. Tomio Okamura, a Virradat elnöke azt mondta, hogy pártja konstruktív ellenzék kíván lenni, s nem számol kormányzati szereppel.

Egy, a cseh közszolgálati televízió számára készített gyors felmérés szerint a cseh lakosság 80 százaléka úgy véli, hogy a választás nem oldotta meg a belpolitikai válságot.  • Vennék
  • Hírek