Ez a poszt a következő Percről percre része:

Székelyföld beintett Bukarestnek

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • a székelyek nagy meneteléséről. Százötvenezer embert várnak a szervezők, főleg Székelyföldről és Erdély más részeiből, de Magyarországról is.

  • „Erre van pénz, de egy veder festékre nincsen, hogy a városházát lefessék” − mondta a mellette állónak egy helyi férfi, miközben nézte a készülődést kamerákkal, hangosítással Kézdivásárhely főterén. 

  • Beke Ernő, a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Háza és a Hobbi Cserebere Klub tulajdonosa tartott rövid múltidézést: kiderült, a város főterén egészen a '40-es évekig óriási sátoros vásárok voltak, még a boltokból is kiköltöztek sátrakba árulni. Ezt szeretnék újjáéleszteni, minden hónap második szombatján tartanak várost, ami „hál'Istennek kezdi kinőni a tér kereteit". Beke Ernő egyébként lovagrendi tag, az egész lovagrend vonulni fog, kiöltözve. Elkísérjük őket.

  • Kézdivásárhely: Helyi idő szerint tizenegykor elkezdődött az istentisztelet a főtéren a templom előtt. Körülbelül ezer ember gyűlhetett ossze magyar és székely zászlókkal. Az istentisztelet arról szol hogy itt most új korszakalkotó bátor tervekről van szó, ami remélhetőleg a történelemkönyvekbe is bekerül majd. Persze természetes ha kétség vagy felelem van a szívünkben mert az ember megrémül ha a saját sorsát kell a kezébe venni nem könnyű ez de kérjük a jóistent adjon erőt ehhez.

  • A Székely Nemzeti Tanács tüntetése Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, illetve Székelyföld területi autonómiája mellett. A demonstráció során egy egybefüggő menetoszlopot alakítanak ki Bereck és Kökös, az 1848-49- es forradalom és szabadságharc hőse, Gábor Áron szülőfaluja és halálának helyszíne között, 54 kilométer hosszúságban. A tüntetésre mintegy 150 ezer embert várnak Erdélyből és Magyarországról.

  • Kézdivásárhely: A hangosítás gyatra, semmit nem lehet hallani a hátsó sorokban.

  • Kézdivásárhely: A szervezők külön kérték, hogy senki ne jöjjön pártzászlókkal, a Jobbik csak nem bírta ki.

    • Az MSZP-től a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.
    • A Demokratikus Koalíció szerint ezek a magyarországi megmozdulások nem segítik a székelyföldi autonómia ügyét, sokkal inkább hátráltatják azt: „A székelyföldi autonómia a romániai magyar közösségek és a többségi társadalom ügye, amelyet a romániai politikai erőknek és szervezeteknek közösen kell megoldaniuk”. A DK az autonómiát egyébként támogatja.
    • Az Együtt-PM Szövetség azt írta, támogatja Székelyföld kulturális autonómiatörekvéseit: „A tagjaink és aktivistáink maguk dönti el, a felvonuláson való részvétellel is kifejezik-e ezt az álláspontunkat”.
    • A Jobbik támogatja a menetet, október 26-án a párt vezetői és tagjai buszokkal indulnak a vasárnapi menetelésre. A párt két busszal körülbelül 100 emberrel vesz részt.
    • Az LMP is az ügy mellé áll, egy kisbusszal és néhány személyautóval mennek a helyszínre.
    • A Fidesz is támogatja demonstrációt, ezért minden tagját és támogatóját arra kérik, hogy vegyenek részt vasárnap a Székelyföld területi autonómiája melletti budapesti szimpátiatüntetésen. A párt külön delegációt nem küld a székelyek nagy menetelésére: "a székely autonómiát Romániában kell kivívni, így az erdélyi megmozdulást az ottani magyar szervezetek alakítják" − nyilatkozta Hidvégi Balázs országgyűlési képviselő.
  • Nem indult el vasárnap hajnalban az a különvonat, amelynek a csíkszéki tüntetők egy részét kellett volna a Székelyek nagy menetelése helyszínére szállítani. A nyolcvagonos szerelvény Marosfőről indult volna, és Csíkszéken végighaladva 1000-1200 személyt szállított volna Uzonba és Kökösre. A vonattal több fúvószenekar is utazott volna.

    "Ez kemény provokáció, de csak azért is ott leszünk a menetelésen" - mondta Veress Dávid, a Csíkszéki Székely Tanács elnöke. (MTI)

  • Most indulnak el a gyülekezési pontokról. Legfeljebb 2,5 kilométert, majd ugyanannyit vissza, de csak azoknak, akik a menetoszlop élén haladnak, a végén lévőknek ennél jóval kevesebbet. Az esemény két órára ér véget.

  • akiknek elromlott a mozdonyuk, buszokkal és személyautókkal megérkeztek a kökösi gyülekezőpontra. Vezetőjük, akik Székelyföld nem enged táblát tart a magasba, azt mondja, meg van a véleményük arról, hogy a szerelvény nem indulhatott el. (Duna televízió)

  • Megrúgták a gyurcsányista provokátort
  • Európában számos jól működő területi autonómiára találunk példát:

    • Olaszország északi részén a német többségű Dél-Tirol teljes területi autonómiát élvez: az adók 90 százalékát visszakapja, hivatalos kétnyelvűség van és az olasz és ladin kisebbséget semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érheti.
    • Spanyolország 17 autonóm közösségre tagolódik, amelyek közül a legmagasabb szintre Galícia és Andalúzia mellett Katalónia és Baszkföld jutott. Az alkotmány elismeri a régiók önkormányzáshoz való jogát, nyelvhasználatát, zászlaját, sőt saját igazságügyi szerveit is.
    • Korzika Franciaország 26 régiója közül az egyik, de a többiekhez képest szélesebb körû területi és közigazgatási autonómiát élvez, önálló döntéseket hozhat az oktatásügy, a regionális fejlesztés, a környezetvédelem és a kultúr-politika területén, de törvényeket nem alkothat.
    • Sajátos autonómiát élveznek Finnországon belül a svéd többségű Åland-szigetek, amelyeknek saját kormányzója van, és az anyanyelvhasználat és a tartományi választójog mellett az ålandi ingatlantulajdont is védelem illeti.
  • Az Európai Parlament fideszes alelnöke is figyeli a székelyföldi eseményeket.

  • Korábban azt írtuk, hogy az MSZP-től nem kaptunk választ arra, milyen a viszonya az MSZP-nek a székelyek meneteléséhez. Nos, Szanyi Tibor írt nekünk, így most már tudjuk.

    Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy az MSZP támogatja az európai egyezményekben rögzített feltételek szerinti autonómia-törekvéseket. Minderről elnöki szinten is biztosítottuk az RMDSZ vezetőit a kolozsvári találkozónk alkalmával. Akkor erről elég széles körben tudósított a sajtó, s álláspontunk változatlan.

  • Indulásra kész a menet
  • Elindult a budapesti Hősök teréről az a szimpátiamenet, amelyet a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Székelyföldért Társaság kezdeményezett a Székelyek nagy menetelésének, a székelyföldi autonómia támogatásának kivívására.

    A budapesti demonstrációt annak kapcsán rendezik, hogy vasárnap a háromszéki Bereck és Kökös közötti 55 kilométeren a szervező Székely Nemzeti Tanács szándéka szerint százezres menetoszlop hívja fel a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld igényére. (MTI)

  • Budapesten a tervek szerint a résztvevők a román nagykövetséghez vonulnak, ahol beszédek hangzanak el. A 11 óra után néhány perccel a Hősök teréről elindult menet elején egy "Területi autonómiát Székelyföldnek" feliratú molinót visznek, amelyet mások mellett Bayer Zsolt újságíró és Csizmadia László, a CÖF egyik alapítója tart kifeszítve.
    A menetet, amely a Dózsa György út jobb oldalán indult el a román követség irányába, egy nemzeti színű és székely zászlókkal feldíszített, régi Csepel teherautó vezet fel. A plató oldalán lévő molinón az olvasható: "Magyarok! Veszélyben a székelyek!" (MTI)

  • Elindult a menet
  • Kézdivásárhely: A tömeg kikanyarodott a 11-es útra. A tömeg skandálja a gyertek velünket és az Autonómiát, Egy 200 méter hosszú székely zászlót visznek, ezt fogjak két oldalról. Egy rezes banda vezeti a sort.

  • A Facebook-on Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, volt elszámolásügyi kormánybiztos is kiveszi a részét a székelyföldi autonómiatörekvésekből:

    Kedves Mindenki, ezt hallgassatok meg! Itt az igazsag, es ahol az igazsag, ott a haza!

  • étyen elmondott beszédében Böjte Csaba ferences szerzetes a 400 éve fejedelemmé választott Bethlen Gábor példázatát említette, aki képes volt párbeszéddel lecsillapítani a trónra lépésekor Erdélyben dúló feszültségeket. "Csak együtt tehetjük tündérkertté Erdélyt! - jelentette ki Böjte Csaba. A szerzetes arra kérte Istent, értesse meg a többségi néppel, nem ellene, hanem vele együtt akar a székelység szebb Romániát, szebb Erdélyt, szebb Székelyföldet. (MTI)

    A 400 éve hatalomra került Bethlen Gáborról itt olvashat cikket>>>

  • Székelyföld: A Csernáton felé tartó menet elején kifeszített Nem nem soha zászlót tartok egyike a székely nemzeti tanács kézdivásárhelyi képviselője azt mondta, az autonómia kérdése egyre népszerűbb Erdélyben és egyre több párt vállalja föl. Szerinte az RMDSZ nincs e pártok között. (Valójában ők is támogatják a tüntetést.) Az az álmuk hogy 2020-ra, a trianoni békeszerződés századik évfordulójára meglegyen a székely autonómia.

  • A székelyek menetéről szól a román napilap weboldalának vezető anyaga percről-percre tudósítása. a szervezők szerint már mintegy 50 ezer ember vesz részt a demonstráción. Az Adevarul tudósítása tárgyilagosnak tűnik, egyelőre nem fűznek semmilyen minősítést a tüntetéshez.

    adevarul
    Fotó: adevarul.ro
  • A népszerű román nyelvű bulvárlap, a Libertatea weboldalán egy árva szó sincs a székelyek menetéről. Találtam viszont egyebek mellett egy érdekesnek ígérkező cikket Chuck Norris plasztikaisebészet-függőségéről.

    libertatea
    Fotó: libertatea.ro
  • Pártzászlókat, ideológia csoportok zászlóit és egyéb jelképeit. Fegyvert, szeszesitalt, kábítószert, egyenruhát! A Székely Nemzeti Tanács által megfogalmazott céltól idegen jelszavakat. Gyűlöletkeltő, uszító, mások személyiségi jogait sértő, a rendezvény méltóságával összeegyeztethetetlen feliratokat. (Forrás: szekelymenet.info)

  • A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megkerülhetetlen kérdéssé tette a román és magyar politikai vezetők számára a székely autonómia ügyét - jelentette ki vasárnap Izsák Balázs, az SZNT elnöke, a Székelyek nagy menetelésének kezdeményezője a demonstráció résztvevőihez intézett beszédében. "Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napján, vagy ma, itt Bereck és Kökös között, arra mutatunk példát az utánunk jövőknek, hogy közösségi összefogással nincsen lehetetlen" - mondta. (MTI)

  • az imént adott ki egy közleményt, ami betiltaná a hasonló meneteket, és államellenessé nyilvánítaná az ilyen demonstrációkat. (Duna TV)

  • Székelyföld: A skandálásba néha valaki beleüvölti, hogy vesszen Trianon, de hamar átveszi inkább az autonómiázást. Egy kézdivásárhelyi önkormányzati ember elmondta: azért fontos megtartani a székely közösséget, mert csak erős családban születik erős gyerek. Szerinte gyenge érv, hogy a székely megyék nem tudnák fenntartani magukat, mert most is kevés pénzt ad az állam ide. Disznó, búza van, amíg enni tudunk, gondolkodni is tudunk, mondja. Ez a jövő generációjának fontos.