Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Orbánnal is riogatnak a cseh választás után

2013.10.28. 12:42
Csehország az orbánizmus, a mečiarizmus és a negyedik lengyel köztársaság útjára lépett – írja a Gazeta Wyborcza lengyel napilap internetes oldala. Lapszemle a cseh választásokról.

Az előrehozott képviselőházi választás után olyan politikai kartell fenyegeti Csehországot, ahol a következő kormány látszólag tiszteletben tartja a demokratikus játékszabályokat, de úgy fog kormányozni, mintha az állam egy feldolgozásra váró fadarab lenne – áll a Gazeta Wyborcza lengyel napilap internetes oldalán. A lengyel kommentár szerint a cseh helyzet különlegessége, hogy a helyi politikai szcénát nem nyomja agyon egy ideológia vagy program. A győztes pártok egy ötlettelen, arctalan masszának tűnnek. Eközben okkal ijeszthet meg mindenkit a kérdés, vajon ezeket a párton belüli embereket mi köti össze, és milyen programpontok alapján köthetnek koalíciót a kormányalakítási tárgyalások során.

A liberális napilap szerint a cseh választások meglepetések nélkül fejeződtek be, győztek a szocdemek a wannabe technokrata milliárdos előtt. Bár azt még meg kell várni, hogy a már most is két befolyásos cseh napilapot tulajdonló Andrej Babiš képes lesz-e olyan politikai karriert befutni, mint az olasz, szintén médiavállalkozó Silvio Berlusconi, de az már most világos, hogy aki  egy kicsit is ért a közvélemény befolyásolásához és pénze is van, néhány hónap alatt politikai karriert tud befutni Csehországban. A szerző szerint azonban az ANO mozgalom egy politikailag üres tér, amelynek programja összesen a korrupció hangos elítélésén alapult.

A jobboldal kedvenc madárijesztője

A kommunista párt a rendszerváltás óta először léphet be a nagypolitika kormányzati szalonjaiba. Ez kívülről megváltoztathatja Csehország megítélését, de valójában alighanem változatlanságot hoz: a kommunista párt ugyanis egy olyan nosztalgiaklub, ahol hangosan beszélnek a félkoronás sörről és kenyérről, káromkodnak a privatizátorokra. Furcsamód a kommunistáknak több mint két évtizedes parlamenti létük során egyetlen egy alkalommal sem sikerült ezeket az állítólagos praktikákat leleplezniük. Sokak szerint a kommunisták kormányzásban való részvétele ki fog merülni irritáló beszédek felmondásában, ráadásul az is nehezen elképzelhető, hogy ellen tudnának állni a hatalom csábításának.

Úgy tűnik, a döntő szó Zemané lesz,

mert a szocdem párt pragmatikus, modernista szárnya (Sobotka) túlságosan gyenge, míg a szocdem konzervatív szárny Zemant egyenesen isteníti. Zemannak nagy tehetsége van a kulisszák mögötti sakkjátszmákhoz, és a pártok közötti politikai alkukhoz. Az elnök várhatóan ezúttal is szeretné kihasználni az új kormány kialakítása során nem szűken mért hatáskörét úgy, hogy közben még bővítheti is azokat. A Gazeta Wyborcza zárszavában megjegyzi: még nem tudhatjuk, milyen lesz az új cseh kormány, az viszont már biztos, hogy a mostani cseh választásokon az ideológiamentes populizmus és a pénz diadalmaskodott.

„A választásokat a cseh szociáldemokraták nyerték, de kormányzásra ítéltetnek a kommunistákkal″ – ezt már a lengyel TVN 24 hírtelevízió elemzője jelentette ki, aki szerint gondot jelenthet a következő cseh kormány stabilitásában, hogy túl sok parlamenti párt jutott a képviselőházba. A Rzeczpospolita napilap szerint a cseh politikai válságot egyáltalán nem oldotta meg az előrehozott választás. A széttördelt politikai szcénán hosszadalmas, elhúzódó tárgyalásokra lehet számítani a különböző politikai pártok között, amely várhatóan rendkívül instabil lesz.

A választási eredmények nagy csalódottságot okozhattak a szociáldemokrata párton belül. Brutális csapást szenvedtek el a nemrég kormányzó jobboldali pártok is, amelyeknek a választók benyújtották a korrupció megtűrése, a botrányok és különböző vállalhatatlan ügyek miatti politikai számlát. A választások után egyedül Andrej Babiš milliárdos lehet nyugodt, írja Dziennik napilap, amelynek feltűnt az is, hogy a választások napján, az első nyilatkozatok alapján senki nem akar koalícióra lépni a másikkal. A napilap hozzáteszi: ez az álláspont várhatóan módosulni fog a feszült patthelyzet által kiváltott heves érzelmek csillapodása után.

New York Times: Csehország nehéz időszak előtt

Az amerikai liberális napilap szerint a csehekre a politikai huzavona nehéz időszaka vár, a napilap emlékeztet, Babiš már szombaton bejelentette: nem akar senkivel koalíciót kötni. Amennyiben a médiavállalkozó véleménye megváltozna, a szocialistákkal és néhány kisebb párttal stabil kormánya lehetne Csehországnak.

A New York Times szerint a cseh választások egy olyan időszakban történtek, amikor az egész kelet-európai régió nehéz időszakot él át, a térségben az emberek nyugtalanok és elégedetlenek az 1989 utáni időszakkal. Bulgáriában több ezren tiltakoznak a mindenhol jelen lévő korrupció és gazdasági nehézségek miatt, Magyarországon pedig Orbán Viktor tekintélyelvűsége visz ki embereket az utcára.

A választások végeredménye az elégedetlen választókról, a társadalomban mélyen meggyökeresedett korrupcióról és a politikai élet alacsony színvonaláról szól, írja a  New York Times. Az újság hozzáteszi, bár a baloldali szociáldemokraták nyerték a cseh választásokat, de többséget nem szereztek. Az amerikai napilap a valódi győztest a kommunista pártban és az arctalan, újonnan alakult protesztpártokban találta meg.

Václav Havel, első cseh köztársasági elnök sokat segített, hogy a berlini fal leomlása után Csehországból a szabadság jelképét faragja, most ugyanebben az országban, a botrányok és a különböző állítólagos vesztegetési ügyek után, az emberek fellázadtak a hatalom és a jelenlegi politikai berendezkedés ellen. Éppen ezért Csehországban egyre nő az érzés, hogy az 1989-es forradalom nem töltötte be a korabeli várakozásokat, írja a New York Times.  • Vennék
  • Hírek