Bernát, Felícia
EUR 384,50 Ft
USD 363,44 Ft
7 °C
31 °C

Obama átvilágítja az NSA külföldi működését

2013.10.29. 06:15

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy kezdeményezi a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) külföldi tevékenységének ellenőrzését. A nemzetbiztonsági szolgálatoknak elsősorban azt kell szavatolniuk, hogy semmi se fenyegeti az amerikaiakat, mondta az ABC tévében.

„Mi határozzuk meg az irányvonalat. Az elmúlt években azonban azt láttuk, hogy teljesítményük javult és lehetőségeik szélesedtek, ezért kezdeményezek most egy ellenőrzést, biztosítandó azt, hogy amennyiben valamit meg tudnak tenni, nem jelenti szükségszerűen azt, hogy meg is kell tenniük" – jelentette ki Obama.

Az amerikai elnök elismerte: miközben nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy a titkosszolgálatok mit tehetnek az országon belül, Edward Snowden, az NSA volt informatikusának kiszivárogatásai nyomán egy sor kérdés merült fel. „Ami a hírszerzők külföldi munkáját illeti, kevesebb a korlátozás" – mondta Obama.

Az amerikai elnök nem volt hajlandó nyilatkozni azokról a német sajtóértesülésekről, amelyek szerint ő tudott róla, hogy az NSA lehallgatta Angela Merkel német kancellár telefonját. Obama arra hivatkozott, hogy ez titkosított információ.

A The Wall Street Journal című amerikai napilap amerikai illetékesekre hivatkozva azt írta hétfőn, hogy az NSA nyáron hagyta abba Angela Merkel német kancellár és több más vezető külföldi politikus telefonjának a lehallgatását, miután tudomást szerzett róla a Fehér Ház is. A lap azt írta, hogy az NSA mintegy 35 külföldi vezető politikus telefonbeszélgetéseit figyelte.

Dianne Feinsten, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke hétfőn közölte: a Fehér Ház biztosította őt, hogy nem folytatódik a szövetségeseket érintő adatgyűjtés. Leszögezte, hogy határozottan ellenzi a szövetséges országok – köztük Franciaország, Spanyolország, Mexikó és Németország – vezetőinek megfigyelését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás