Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Betiltották a Mars-utazást Szaúd-Arábiában

MTI/Index
2013.10.30. 21:25

A Mars-utazást tiltó fatvát (rendeletet) adott ki Ali al-Hekmi sejk, a szaúd-arábiai ulémák tanácsának, a legfőbb vallási szervezetnek a tagja egy helyi lap szerint. Az al-Hajat című lapban a sejk bírálta a bolygó "gyarmatosításának" céljából egy valóságshow keretében Mars-utazást szervező Mars One elnevezésű programot, amelyre már világszerte több mint 200 ezren, Szaúd-Arábiából pedig 477-en jelentkeztek.

Ali al-Hekmi szerint hasonló kísérleteket állatokkal, és nem emberekkel kell végezni. A sejk elmondta, hogy a Koránban van egy szakasz, amely azt mondja: a hívőnek tilos saját vesztét okoznia, mert az ember nem ura a saját életének, azt ugyanis Allahtól kapta.

A holland Mars One program keretében 2023-ban jönne létre az első kolónia a bolygón. A tervek szerint idén kezdik el kiválogatni az űrhajósokat a Mars benépesítésére, és tartalékokkal együtt negyven embert képeznek ki a feladatra.

A vállalkozás honlapján olvasható, nem túl bőbeszédű válaszok szerint a cég azért választotta a naprendszer negyedik bolygóját úticélnak, mert „a Föld után ez a leginkább lakható bolygó a Naprendszerben. Van rajta víz és nem túl hideg, se nem túl meleg. Van atmoszférája, még ha vékony is”. A programról ebben a cikkünkben olvashatnak részletesebben.