Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megkerült az eltűnt Pussy Riot-tag

2013.11.03. 01:37

Másik javító-nevelő táborba szállították át Oroszországban Nagyezsda Tolokonnyikovát, a Pussy Riot feminista punkzenekar tagját. Férje, Pjotr Verzilov azt mondja, azóta nem tud semmit Nádjáról, hogy október 18-án bejelentették: átszállítják egy másik börtönbe.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat szombaton közölte: a szabálynak megfelelően a családot legkésőbb tíz nappal azután értesítik, hogy az elítéltet áthelyezték. A tíznapos határidő november 1-jén lejárt, kivéve, ha több napig tartott az átszállítás. Az áthelyezésről az orosz Interfax hírügynökség számolt be.

A 23 éves Nádját a 2012-ben az orosz főváros legnagyobb ortodox székesegyházában előadott, Vlagyimir Putyin orosz elnök távozásáért könyörgő produkciója miatt ítélték két év szabadságvesztésre a két társával együtt.

Tolokonnyikova Moszkvától 600 kilométerre keletre, Mordvinföldön kezdte meg a büntetés letöltését, de október 22-én átszállították egy másik büntetés-végrehajtási intézetbe. A 26 éves férj úgy tudja, hogy a feleségét az Urál hegység déli részén lévő cseljabinszki börtönben látták, Moszkvától 1500 kilométernyire délre.

Tolokonnyikova éhségsztrájkba kezdett a mordvinföldi intézetben, tiltakozásul a fogva tartás körülményei miatt. Egy hét után állapota annyit romlott, hogy kórházba szállították, és a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat közölte: nem helyezik vissza a mordvinföldi javító-nevelő táborba, hanem átszállítják egy másik intézetbe.